Archive for May, 2012

Torsdagsloppisen på Panjiayuan

Thursday, May 31st, 2012

Idag blev det ingen löpning utan istället en lite längre promenad och under vägen bestämde jag mig för att kolla på världens största antik- och loppmarknad Panjiayuan som väl ligger cirka en kvarts promenad hemifrån och som i alla guideböcker betraktas som en av Beijings tio största sevärdheter.

Det är lördagar och söndagar som är de stora dagarna där med kanske 5000 försäljare och ett enormt folkliv, men jag tycker torsdagar när vem som helst kan komma dit och sälja gratis är nästan mer intressanta.

Det verkar faktiskt också som många av de mer fasta försäljarna upptäckt att det kommer många besökare på torsdagarna och också hyr plats och att de som har fasta affärer öppnar dörrarna. Idag såg jag t o m faktiskt rätt många västerlänningar där vilket jag aldrig gjort tidigare på torsdagar, förutom killarna från Jönköping som jag hade med mig där en torsdag sommaren 2010.

Tyckte det kunde vara kul att testa panoramabilder från den nya lilla kameran och tycker de blev riktigt bra! Klicka på bilden så kommer den i större upplaga och sen går det att klicka en gång till för att den ska komma i 3000 pixlars bredd, fast man får skrolla i sidled, men det går att se många detaljer. Trodde faktiskt inte panoramabilder med en så enkel kamera kunde bli så bra när det är människor i rörelse.

Torsdagsloppisen på Panjiayuan

Här är området där “gratisförsäljarna” håller till på torsdagar

Torsdagsloppisen på Panjiayuan

Överblick från en balkong i en byggnad där många fasta försäljare har sina affärer. Idag verkade alla ha öppet.

Torsdagsloppisen på Panjiayuan

Detta kan man säga är själva huvudmarknaden med fyra gigantiska plåttak över ett jättelikt område där ett par tusen försäljare finns, åtminstone lördagar och söndagar. Det brukar vara halvtomt alla vardagar, men idag var det faktiskt nästan fullt.

Igång med löpningen igen faktiskt!

Wednesday, May 30th, 2012

Idag vaknade jag tidigt och hade redan förberett kläderna för löpning och det fungerade bra. Det blev bara tre varv omväxlande löpning, jogg och gång. Kul också att jag mötte de två som också brukar springa tidigt på morgonen inom området. En mycket trevlig man som bor ett par uppgår österut och sen den märklige “baklängesmannen” som omväxlande springer framlänges och baklänges och ibland i helt extremt lågt tempoä

Det blev sen bara ett besök i Yonghui för att handla, nu säljer de den färska fläskfilén i lösvikt och priset var idag 13,99 yuan per halvkilo vilket med dagens kurs kanske är 16 kronor. Tog sen en liten annorlunda väg tillbaka och upptäckte en del nya saker som poppat upp som kommer på bild senare.

Det blev fläskfilé, potatismos och diverse sallader till middag och det blev riktigt bra!

Interiör från Yonghui

På väg nedför rullbandet och här syns en liten del av undervåningen i detta varuhus

Vår hyresgäst är fortfarande kvar

Vår “hyresgäst” på norra balkongen är fortfarande kvar och idag fick hon ta ett bad i ett tvättfat och sen torkade hon sig i solen uppe på luftkonditioneringsaggregatet och kunde dricka vatten och äta majskorn. Någon tanke på att ge sig iväg hade hon dock inte utan hoppade sedan ner till höger där det ligger kassar med tomma burkar och plastflaskor och det är där hon sover på natten. En av Helenas bekanta har sett den tidigare bilden och han har 13 fåglar hemma och han säger det är en ung hona på kanske två månader och har erbjudit sig att ta hand om den, så vi lämnar över henne efter helgen om hon är kvar. Det konstiga är hur hon kom dit för hon måste ju flugit dit men går nu inga som helst tendenser på att vilja flyga.

Denna eftermiddag regnar det rejält i Beijing

Tuesday, May 29th, 2012

Idag steg jag upp före 06.00 och det kändes rejält kalla vindar på balkongen, till skillnad mot senaste dagarna. Någon löpning blev det dock inte idag utan jag satte mig och jobbade lite framför datorn. Skönt att jag sen inte somnade om som senaste dagarna så förhoppningsvis kan jag sova tidigt ikväll och sedan springa imorgon bitti.

Vår nya hyresgäst, den helt tama duvan är fortfarande på plats på norra balkongen och hoppade t o m ned i lådan vi satt ut och tillbringade natten där och var sen uppe och åt jordnötter och drack vatten tidigt på morgonen.

Så här sent på eftermiddagen har det kommit ett rejält regn här, viket är extremt ovanligt i maj månad men det är väl värmen de senaste dagarna som är orsaken. Skönt och uppfriskande i vilket fall som helst, när jag var ute på eftermiddagen var det bara lite duggregn!

Dagens bild får bli nedanstående från min favoritrestaurang där vi lite hastigt igår bestämde oss för att träffas och äta dagens middag. Jag har skrivit om det tidigare och det är någon specialrätt för Beijing med nudlar, åtta olika grönsaker och en köttsås som man sedan blandar ihop med sina chopsticks. Servitören frågar om man vill ha alla åtta grönskaerna ovanpå nudlarna och sedan får man själv hälla på köttsåsen och blanda runt.

Det är fantastiskt gott och nog min absoluta favoriträtt i Kina förutom “gong bao ji ding” och det är verkligen fantastiskt gott på denna restaurang. Fast idag var det en kund på bordet bakom oss som klagade rejält och tyckte det smakade mycket bättre på restauranger i västra Beijing där han kom ifrån. Han var riktigt upprörd och krävde få tala med chefen efter att att först ha diskuterat med ett antal av de oändligt många unga killar och tjejer som jobbar där.

En av mina absoluta favoriträtter i Beijing

Servitören har just frågat om jag vill ha alla grönsakerna och påbörjar att lägga de ovanpå mina nudlar (klicka för större bild).

Igår fick vi oväntat besök

Monday, May 28th, 2012

När jag stod och lagade mat igår kväll hörde jag konstiga ljud från norra balkongen. Där finns luftkonditioneringsaggregatet plus att jag slängt ut all pant av burkar och plastflaskor. Det tog en stund innan jag hittade en duva som slagit sig till ro uppe på en av påsarna på golvet. Han eller hon (eller “hen” som man numera ska säga i “Sverige”) såg inte ut att ha några skador, så jag avvaktade.

Senare på kvällen satte vi ut vatten och även lite mat men det var inte förrän idag på morgonen “hen” började äta och dricka. “Hen” bara promenerar runt på balkonggolvet och gör inga ansatser alls till att flyga iväg och är helt tam så det går att hålla “hen” utan problem. Vi kan ju sätta upp “hen” på balkongräcket och se vad som händer eller gå ned i trädgården. “Hen” har en ringmärkning så vi har hittat information på nätet och ett mail har gått iväg till stället “hen” kommer ifrån.

I övrigt tillbringade jag tiden med arbete några timmar på förmiddagen och sedan en promenad i den grymma värmen. Tänkte jag skulle ta en tur till Hongqiao, Silk och kanske även IKEA denna vecka. IKEA har tydligen upphävt  sitt urlöjliga beslut att bara sälja egna märken i matbutiken, så nu finns förhoppningsvis t ex Kalles Kaviar, Marabou och Ahlgrens bilar igen. Åtminstone har de börjat med detta i Singapore och jag hoppas det gäller samma sak i Beijing!

Oväntat besök

Här har tydligen “hen” fått komma in i lägenheten, vilket “hen” inte fått göra om jag varit vaken! Jag var uppe tidigt och satt vid datorn några timmar, men somnade sedan om när detta utspelades och jag hittade just bilden i min kamera!

Mops som körs omkring i barnvagn

Här en bild från norra ingången med bl a den helt otroligt feta mopsen som numera körs omkring i barnvagn

Gräsklippningsdag

Idag var det gräsklippningsdag i området och säkert ett trettiotal trädgårdsmästare hade fullt upp att göra med klippningen och att sedan samla upp gräset i svarta säckar

Lika varmt idag söndag som igår

Sunday, May 27th, 2012

Temperaturen ligger fortfarande på 34 grader just nu och i solen är det ordentligt hett, märkte att det kändes i ansikte och på armar när jag tog en rejäl långpromenad på eftermiddagen.

Mitt favoritöl Apostel Bräu 7,9 finns inte längre i vårt lokala kinesiska varuhus, men jag har nu fått hem några burkar från Carrefour där det fortfarande finns! Det är bara att ta buss 513 direkt vid västra ingången så det lär bli några besök där framöver!

Nu är det dock dags att fixa lite middag och det blir potatismos med diverse tillbehör, fick tyvärr inte hem någon fläskfilé från Carrefour utan något annat kött, men det ska fungera. De hade tydligen bara fläskfilé från de exklusiva svarta utegående grisarna och det är helt klart inte värt att betala fem gånger mer för det köttet, även om det i och för sig ändå är betydligt billigare än vanlig fläskfilé i Sverige.

Dagens bilder kommer från bostadsområdet!

Bilder från bostadsområdet

Bilder från bostadsområdet

Bilder från bostadsområdet

34 grader och strålande solsken denna lördag

Saturday, May 26th, 2012

Det har varit lite halvmolnigt de senaste dagarna, men idag sken verkligen solen från en klarblå himmel i Beijing! Vi hade lite funderingar om att åka till Carrefour och handla, men vi kom upp lite för sent så det fick bli en hemmadag förutom att jag gick till Yonghuivaruhuset och handlade lite.

Det var bl a batterier, honung, soja och “spring onion” jag skulle handla. Batterierna var inga problem och jag hade bilder i kameran på honungen och sojan och fick hjälp av personalen. Egentligen blev det fel förpackningar, men kvaliteten på det jag handlade var tydligen bättre än den vi hade tidigare så så det var inget nedköp precis. Speciellt svårt med sojan där det finns två hela hyllplan i fem våningar med hundratals olika sorter så det är inte lätt att hitta rätt.

“Spring onion” blev tydligen helt fel, men ändå inte så nu sitter jag och väntar på middagen med bl a det jag handlade. Det var egentligen jag som skulle fixat maten idag, men jag missade att köpa köttet så det blir fläskfilé och potatismos med tillbehör i morgon istället! Så ikväll blir det kyckling, ris och diverse sallader!

Provade också mitt kinesiska bankkort med sin sexsiffriga pinkod för första gången under denna vistelse när jag betalade och det fungerade helt perfekt, så det blir skönt att slippa kontanterna! Mitt svenska bankkort fungerar bra i de internationella varuhusen, men inte i de lokala kinesiska!

Ordentligt sjuk och krånglande blixtlås!

Friday, May 25th, 2012

Idag vaknade jag mitt i natten och kände mig inte alls bra och det var inte många minuter jag sov denna natt. Jag vet inte om jag ätit eller druckit något olämpligt för jag brukar aldrig vara sjuk på detta sätt. Oavsett vad jag provade att dricka så kom det omgående upp igen! Kaffe, mjölk,vatten, te och jag provade t o m med whiskey, men inget hjäpte, Blev sen till att sova större delen av förmiddagen och sedan ta lite olika medikamenter och det känns nu hyfsat så här sent på eftermiddagen.

Har lyckats klämma i mig ett antal flaskor vatten nu och det var verkligen behövligt för att återställa vätskebalansen. Provade även en promenad till Yonghuivaruhuset där jag tänkt ta nedanstående bild på den polska Wyborowavodkan som finns efter en konversation med en arbetskamrat i Karlskrona på morgonen (klicka för större bild).

Dock hade mitt blixtlås till fickan där jag hade kameran och mobilen fastnat och var omöjligt att öppna. De två unga kvinnliga exepediterna som som såg mina vedermödor hade hysteriskt roligt, men de vågade tyvärr inte rycka in för att hjälpa mig (synd jag inte kunde ta en bild på dem)! Jag fick gå till en annan del av affären och helt enkelt slita sönder blixtlåset för att kunna få upp kameran och mobilen! Jag tror t o m att jag kan fixa den blixtlåsen! Annars är det bara att lämna för lagning, bytte blixlås i mina Dieseljeans förra sommaren det kostade bara motsvarande tio kronor.

Wyborowa Vodka i Younghuivaruhuset

I de stora internationella varuhusen som Walmart, Carrefour m fl finns alltid gott om västerländska varor, doch till dyra priser men även på lokala varuhus som Metro och Yonghui kommer mer och mer västerländskt.

Ovanstående bild var just för att jag ville kolla vad en Wyborowa Vodka kostar och det var 146 yuan (cirka 165 kronor). Väl dyrt för min plånbok när motsvarande mängd kinesisk “vodka” kostade fem kronor och tio öre idag! Det var extrapris idag för den brukar normalt kosta 5,70! Kanske inte lika god som Wyborowa eller Absolut, men just den varianten är helt OK, t ex om man blandar med Pepsi, Coca Cola eller juice!

Det finns annars finns det några kinesiska varianter av brännvin som är absout vidriga, inte för att de smakar så illa, men det är en ohygglig eftersmak och jag tror första gången jag var här tog det två veckor efter jag återvände till Sverige innan jag kunde känna att den smaken försvann i kroppen.

Sen finns det ju även extremt dyra och exklusiva brännvinssorter som Moutai som kostar flera tusen kronor flaskan och som ska bli intressant att smaka! En av våra vänner har lovat bjuda på det nästa gång vi träffas!

UPPDATERING: Hade egentligen tänkt stänga ner för kvällen här i Beijing men jag tycker nedanstående ska föras vidare till “Det Sovande Folket” i Sverige i så många bloggar som möjligt”"

Sverigedemokraterna är nu för första gången uppe på tvåsiffrigt väljarstöd i någon opinionsmätning, vilket givetvis inte kommer att redovisas i de censurerade gammelmedierna, inte ens av den tidning (Dagens Nyheter) som beställt undersökningen från Sentio!

Sverigedemokraterna har tio procent och är tredje största parti!

Idag blev det bara en kort promenad

Thursday, May 24th, 2012

Dagens bild i denna bloggen får bli en liten del från en stor konstinstallation här i bostadsområdet. Jag tycker just denna bild är extra fin för den visar verkligen hur i princip alla kineser går omkring med sina mobiltelefoner och sitter och läser nyheter på bussar och i tunnelbanan eller när de är ute med hunden.

Jag har nog visat större bilder härifrån tidigare, men det störs lite av solen och skuggorna så jag ska gå dit någon dag och ta en bild en dag när det är skugga så man allt mycket bättre!

Del av konstinstallation i bostadsområdet

Missade tyvärr att sätta in minneskortet…

Wednesday, May 23rd, 2012

Tyvärr hade jag inte satt in minneskortet i min “lilla” kamera idag när jag gick och handlade så jag missade några bra bilder. Skrev ett inlägg om det i Karlskronabloggen eftersom jag kom att tänka på en tidigare intressant diskussion i Victoria Wärmlers blogg och jag tror även på dåvarande Politiskt Inkorrekt om varför Sverige har världens näst högsta och Europas i särklass högsta statistik när det gäller våldtäkter.

I Sverige ska ju det ju enligt gammelmedierna och Brottsförnekande Rådet (BRÅ) bero på att “svenska kvinnor klär sig för utmanande”, “…har högre benägenhet att anmäla våldtäkter” eller att det är “en ovanligt varm sommar” vilket naturligtvis är totalt nonsens.

Här i Beijing kan man verkligen prata om lättklädda och “utmanande” klädda kvinnor, särskilt som nu under sommarmånaderna, men inte fasen sker det några överfalls- eller gruppvåldtäkter här, till skillnad mot i “Sverige” där sådant numera tycks vara en normal del av det dagliga livet utan att några ansvariga politiker från sju(k)klövern överhuvudtaget bryr sig.

I morgon blir det löpning igen

Tuesday, May 22nd, 2012

I morgon tänkte jag dra igång löpningen igen, även om det nog inte kommer att bli så mycket löpning utan snarare joggning med gående emellan. Jag brukar i och för sig alltid vakna 06.00 men har ställt mobilen på ringning för säkerhets skull.

Idag blev det bara tre-fyra varvs promenad i området och det är kul att möta alla vakter, trädgårdsarbetare, postutdelare och boende som känner igen mig sen tidigare och alltid hälsar och växlar några ord! Jag har tidigare uppskattat det till att det bor mellan tre- och femtusen människor bara i detta lilla område, men jag har ytterst sällan sett någon utlänning här. Det var en fransk man jag pratade med ibland som bodde med sin kinesiska fru, son och svärmor, men de har jag inte sett ännu under denna vistelse.

I övrigt hade jag en lång chatt med en riktigt nära vän på MSN på eftermiddagen. Det var länge sedan vi hördes av och det var verkligen skönt att höra att allt är bra! Kunde t o m dela med mig av några bilder från denna bloggen och andra från senast vi hördes för länge sedan! Vi är verkligen “samma andas barn” och har barnasinnet kvar trots att vi inte har samma modersmål!

Dagens bild blir nedanstående! Det är från huvudingången till bostadsområdet där fontänerna sprutar och det oftast är riktigt många människor som sitter med sina barn och barnbarn och pratar. Tog dock bilden just under lunchtid så det var inte så mycket aktivitet, men om man går dit sent en kväll under den extremt varma sommaren är det ett enormt folkliv i svalkan från de sprutande fontänerna.

Svalka från fontänerna