Archive for November, 2010

Sämsta luften hittills i Beijing

Tuesday, November 30th, 2010

Idag var det riktigt dålig luft i Beijing och solen trängde inte igenom en enda gång under dagen. Såna här dagar avstår jag från löpningen för det kan inte vara bra att dra ner denna luft i lungorna och jag har satt som riktmärke att om den nya skyskrapan vid Östra Fjärde Ringvägen inte syns i smogen/dimman/byggdammet så får löparskorna vila.

Så jag stannade mest inomhus och lärde mig lite hur den nya digitalboxen fungerar. Det är enormt många fler kanaler än tidigare, men tyvärr har inte CNN och HBO kommit tillbaka ännu.

Fixade även lite med en av mina nya hemsidor som jag tänkte starta upp så smått under december och surfade naturligtvis runt på de bästa svenska nyhetsförmedlingarna Politiskt Inkorrekt och och Flashback! Tyvärr har Politiskt Inkorrekt fortfarande problem efter sin övergång från “http” till “https”, men jag hoppas de löser det snabbt, för just nu faller deras besöksiffror dramatiskt.

På kvällen ordnade jag sedan lite “svensk” husmanskost som blev mycket bra!

Molnigt och kallt och storstädning i köket!

Monday, November 29th, 2010

Idag var nog första dagen jag inte såg solen i Beijing på snart en månad! Jag hoppade över löpningen för jag tänkte storstäda IKEA-köket, vilket vi inte blev riktigt klara med i somras, men nu är det klart och det tog en bra stund av dagen!

En av mina favoritsajter på nätet, Politiskt Inkorrekt har lite småstrul efter uppdateringar just nu, men jag hittade en intressant tråd på Flashback om att det varit ett mord i till Karlskrona närliggande Bräkne-Hoby och att två av de inblandade tidigare medverkat i Grannfejden i TV3 när de bodde i Eringsboda och lite till min förvåning kunde jag se hela detta gamla program i helt perfekt kvalitet utan ett enda avbrott på helskärm i Beijing!

Ser också att “gammelmedierna” BLT och Aftonbladet nu uppmärksammat mordet med artiklar. Det jag funderar mest på är hur de gamla grannarna i Eringsboda vi som tittare lärde känna i programmet mår idag, de kan inte må särskilt bra, för kanske samma sak kunde hänt där?

Annars är det ibland svårt med “streamande TV” här och vissa inslag får inte visas utanför Sverige, t ex TV4! Men det är bra att veta att TV3 fungerar perfekt inför kommande besök!

Sen finns det en hel del sajter som inte alls går att nå från en vanlig uppkoppling i Kina, t ex YouTube, Facebook och alla bloggar som ligger under Blogspot. Det går att komma förbi genom att använda en VPN-uppkoppling och är inget problem, men just nu är det viktigaste att de svenska nyhetssidorna (Politiskt Inkorrekt, Aftonbladet, Flashback, Sydsvenskan, BLT o s v) fungerar och att mina egna hemsidor och e-post går att nå!

Framåt kvällen testade jag åter att göra bröd med den ryska torrjästen och nu blev det helt perfekt så nu har jag koll på hur den jästen fungerar! Det är även lite skillnad med saltets konsistens i Kina och även några andra detaljer, men idag blev mina pain-riche nästan exakt som de skulle blivit i Karlskrona!

40 minuters löpning kändes helt OK!

Sunday, November 28th, 2010

Idag var det dags att prova en lite längre löptur och jag tog den utanför bostadsområdet! Sprang i lugn fart ner mot Östra Fjärde Ringvägen för att kolla lite närmare på en ny “skyskrapa” som byggs där och som jag kan se från balkongen i söder. Den har ett litet udda utseende och jag vet inte om den kvalificerar sig för att kallas skyskrapa, men jag ska kolla det senare. Sprang även förbi Beijings gigantiska nöjesfält Happy Valley som ligger på andra sidan ringvägen, men där verkade inte vara några aktiviteter igång så här tidigt på morgonen, eller så har de vinteruppehåll under de kalla vintermånaderna.

Var tillbaka efter 35 minuter, men fyllde på med nästan ett helt varv inom bostadsområdet så sluttiden blev drygt 40 minuter och allt kändes helt bra under löpningen! Tog sen en promenad för att handla, men då kommer värken i vänster ljumske som sprider sig ned i vänster ben direkt! Otroligt konstigt att jag kan springa utan problem, men får ont så snart jag bara promenerar, så jag får väl börja springa hela tiden?

På kvällen fixade jag sedan en stor pizza och jag blev rätt nöjd själv med hur den smakade och även pizzasalladen blev mycket god.

Kallt, soligt och blåsigt i Beijing

Saturday, November 27th, 2010

I morse var det riktigt kallt och blåsigt så jag ställde in löpningen och satt i stället vid datorn och uppdaterade en av mina gamla hemsidor. Har lite svårt att bestämma hur jag ska fördela de olika hemsidorna mellan mina olika webbhotell, men det löser sig förhoppningsvis.

Lite senare på förmiddagen blåste molnen bort och det blev lika soligt som nästan alla dagar de senaste tre veckorna. En maskin tvätt torkade på ett par timmar på balkongen och till lunch blev det kinesiska nudlar inköpta på en liten marknad i närheten. Kinesiska nudlar är mer som pasta och här köpte vi för fyra kronor, vilket var lite för mycket till tre personer. Det är en man som har ett stånd på marknaden där han tillverkar nudlarna tillsammans med sin fru och dotter och det är alltid kul att se hur tillverkningen går till och man vet att det alltid är helt färska och nytillverkade nudlar!

På eftermiddagen var det marathon för herrar i Asian Games, men sändningen bröts strax innan målgång eftersom det vankades final i damernas volleyboll mellan Kina och Sydkorea! De kinesiska damerna gjorde en mirakulös vändning från 0-2 till 3-2 efter en mycket jämn, spännande och bra match där även Sydkorea hade matchboll i avgörande set.

Resten av kvällen blir det middag, läsning, TV-tittande och lite skrivande på en av mina favortisidor på nätet och förhoppningsvis ska jag kunna springa en runda i morgon bitti!

Nu är nog förkylningen över

Friday, November 26th, 2010

Idag känns förkylningen helt OK och jag provade att springa en kort runda på morgonen och det kändes helt OK! Har haft lite problem med ont i vänster ljumske sen i somras och senaste dagarna har jag fått riktigt ont när jag gått till affären och handlat plus ännu värre efteråt! Dock kändes det absolut ingenting när jag sprang i morse, så problemet är troligen att jag sprungit alldeles för lite!

Det underbara vädret fortsätter med klarblå himmel och varmt i solen på dagarna, men iskallt på nätterna! Framåt kvällen fixade vi gong bao ji ding, ris och grönsaker som blev mycket gott och sedan kollade jag på Asian Games på TV. Kina är helt outstanding och har tagit fler guld än alla andra länder tillsammans ifall jag räknar rätt!

Höjdpunkten för kvällen var när Kina tog guld i en av sina nationalsporter basketboll. Super-duper-mega-stjärnan Yao Ming var inte med, men Kina klarade ändå guldet tack för den 2,14 långe Wang Zhi Zhi som gjorde 20 poäng när Kina vann mot Sydkorea med 77-71. Kina var i ledninge större delen av matchen men med mindre än en minut kvar hade Sydkorea chansen att kvittera om de satt en trepoängare. Då satte Wang Zhi Zhi en tvåpoängare på en retur och hela stadion och Kina jublade. Efter prisutdelningen hängde alla de andra spelarna i Kina sina guldmedaljar runt Wang Zhi Zhis hals och hyllade honom!


Isen börjar lägga sig i de konstgjorda bäckarna

Thursday, November 25th, 2010

I natt har det varit sex-sju minusgrader och när jag sprang en kort runda på morgonen kunde jag se hur isen ligger i de små konstgjorda bäckarna inom bostadsområdet. De flesta är tömda på vatten inför vintern, men det ligger lite vatten kvar i vissa.

Jag har nu varit i Beijing i tre veckor och det har fortfarande inte kommit en enda droppe regn under den tiden, men det är helt normalt väder! Det regnar eller snöar mycket sällan i Beijing, förutom en del störtskurar på nätterna under den extremt varma sommaren. Efter den kalla natten lyste sedan solen som vanligt från en klarblå himmel och jag kunde t o m sitta på balkongen och äta två hamburgare med stekt lök och bröd till lunch.

Stannade hemma resten av dagen planerade lite om vilka av mina alla hemsidor jag ska satsa på att uppdatera först och det kanske t o m blir några helt nya sidor framöver. Vi får se hur det blir med det!

Pratade även med min gamle arbetskamrat via Skype på eftermiddagen och såg via webbkameran på Stortorget att nu är det snö i Karlskrona och julgranen framför rådhuset är på plats! På kvällen var det sedan bara TV-tittande från Asia Games innan det var dags att sova!

Solsken och kallt i Beijing

Wednesday, November 24th, 2010

Idag var det absolut härligt solsken från en klarblå himmel hela dagen! Det är bara ett par plusgrader i skuggan, men i solen är det helt underbart skönt och jag fixade en enkel lunch till mig själv som jag avnjöt på balkongen tillsammans med en kall kinesisk öl!

Det var min tur att fixa middag idag och det blev köttbullar och potatismos! Jag tror faktiskt det var första gången jag gjorde just köttbullar, men de blev helt OK! Det blev lite “smet” över som fick bli hamburgare som jag nog kan äta till lunch i morgon tillsammans med de bröd jag tidigare bakade! Potatismosen blir precis lika bra som i Sverige, om inte bättre!

Sen kom servicekillarna och installerade den nya digitalboxen rätt sent på kvällen och vi får väl se hur mycket bättre kvalitet det blir med den nya boxen som alla i bostadsområdet nu har fått!

Höjdpunkten för dagen kom sen när en av Kinas två stora idrottshjältar Liu Xiang tog guld på 110 meter häck i Asiatiska Spelen för tredje gången i rad (2002, 2006, 2010)! Liu Xiang vann OS i Aten 2004 och skulle sedan upprepa detta här i Beijing 2008, men det blev ett antiklimax när han efter uppvärmningen inte ens kunde starta i det första försöksheatet och han har sedan dess varit fortsatt skadedrabbad hälsenan, men ikväll var han tillbaka och vann på den bästa tiden han haft under de tre vinsterna i Asian Games (13.09).

Liu Xiang är tillsammans med basketspelaren Yao Ming Kinas två absolut största idrottsprofiler, men jag tror inte Yao Ming är med i basketturneringen Asian Games utan kvar i NBA i USA för Kina vinner förhoppningsvis rätt lätt även utan sin megastjärna.

Dags att hämta en ny digitalbox till TV:n

Tuesday, November 23rd, 2010

Idag eller imorgon måste alla i bostadsområdet gå och hämta en ny digitalbox till TV-systemet och det var en strid ström av besökare till servicekontoret som sen vandrade tillbaka hem med sina boxar. I morgon kommer serviceteknikerna och installerar boxen som lär vara rätt avancerad och bara faktumet att den lämnade fabriken den 18 november 2010 tyder på att den är “up to date”.

I övrigt tog jag det lugnt och planerade för några förändringar på alla mina webbsidor, en del lägger jag ned och några kommer jag nu att starta om på nytt och det blir även några helt nya sidor. Kommer att skriva lite mer om det senare!

På kvällen blev det bara koll på Asian Games innan det var dags att sova! Tyvärr innebär bytet till de nya digitalboxarna att CNN och HBO försvinner en månad, men det spelar inte så stor roll. Det går att kolla nyheter på nätet och bra filmer går att hitta på DVD för tio kronor!


En härlig dag med 16 grader och solsken!

Monday, November 22nd, 2010

Vaknade, som nästan alla nätter, vid tretiden och hade sen svårt att somna om så jag steg upp en timme och läste lite och tog lite naturmedicin mot hostan och kunde sen somna om utan problem!

Idag lyste annars Beijing från sin allra soligaste sida och det var 16 grader varmt i skuggan vid lunchtid när jag tog en promenad till en av affärerna i närheten. Det blir säkert en kall natt som kommer, men är det så här härligt väder på dagarna gör det inte så mycket. Jag kände nästan för att snöra på mig löparskorna och springa en runda, men det får nog vänta en eller två dagar till om förkylningen och hostan förbättras så snabbt som senaste dygnet.

Testade även att baka lite frallor på eftermiddagen för att prova den kinesiska (rysktillverkade) torrjästen, men det blev inte bra alls. Kan ha varit att just den påsen torrjäst var för gammal, jag får testa med några nyare i morgon. Har annars använt dessa utan problem tidigare, men sen jag kom hit denna gång har jag använt torrjäst från Sverige, men den är slut nu! Färsk jäst är svår att få tag på i Beijing, men det lär finnas några ställen den går att hitta som jag ska leta fram vid senare besök!

Asiatiska Spelen fortsätter och just nu är det Sydkorea mot Kina i damernas match om tredje pris och med en halvtimme kvar ser det ut som Sydkorea kommer att vinna.

Detta får bli dagens sammanfattning – nu blir det till att förbereda middagen som är min absoluta favoriträtt i Kina, d v s Gong Bao Ji Ding!

Vindarna blåser bort dammet

Sunday, November 21st, 2010

I natt tog vindarna åter fart och byggdammet och smogen som legat över Beijing blåste direkt bort så att himlen blev klarblå igen. Det var rätt kalla vindar och med tanke på förkylningen höll jag mig inomhus och vi tvättade två maskiner tvätt som torkade snabbt på balkongen.

Framåt kvällen fixade jag en stor pizza och sallad som blev mycket bra och det blev “tabberas” på. Kollade sedan på en fantastiskt bra badmintonfinal i Asiatiska Spelen som Kinas Lin Dan vann med 2-1 i game (som det heter i badminton).

Provade även två nya kinesiska mediciner mot hostan, men i morse provade jag en annan kinesisk naturmedicin som jag nog kommer att använda i stället. Den löser upp slemmet i luftvägarna på ett makalöst sätt utan att man blir “torr” i halsen. Den är i sirapsform och egentligen inte kinesisk, men tillverkad i Hongkong av örter som växer på Seychellerna.