Archive for June, 2008

Tillbaka till Karlskrona

Sunday, June 29th, 2008

Söndag 29 juni 2008
Åkte ut till flygplatsen klockan 11.00. Taxin gick ovanligt snabbt så det var mycket gott om tid i den gigantiska Terminal 3 på Beijing Capital Airport. Kollade runt lite i alla affärer men gick sedan till gaten och satt där och vilade och läste svenska tidningar för första gången på två veckor. Flyget gick i stort sett i tid, men mycket lång kö med plan som skulle iväg, fast den tid vi förlorade där var lätt att ta igen senare så planet landade i Köpenhamn i rätt exakt tid. Flög en annan väg än vanligt över Stockholm och sedan ner genom Sverige till Köpenhamn. Hann precis med tåget hem till Karlskrona med några minuters marginal. De går i och för sig en gång i timmen så det hade inte varit någon katastrof om jag inte hunnit med just det tåget. Var åter i Karlskrona cirka 22.45 och hann sätta på TV:n och se de sista minutrarna av EM-finalen mellan Spanien och Tyskland.

Hemlagade jiaozi sista kvällen i Beijing

Saturday, June 28th, 2008

Lördag 28 juni 2008
 Sista hela dagen på denna vistelse i Beijing shoppade jag lite på Hongqiao. Köpte några tröjor och lite annat hos en tjej som jag inte behöver förhandla om priset med utan vi har kommit överens om vilka priser jag betalar så det blir aldrig någon diskussion. Åt sedan jättegoda hemlagade jiaozi som hade tillagats medan jag handlade.

Matmarknad på Wangfujing

Friday, June 27th, 2008

Fredag 27 juni 2008
Tog en tunnelbana till Fuchengmenwei för att kolla ett buddistiskt tempel, men det var inte mycket att kolla på så jag tog en promenad inne i ett hutongområde runt omkring templet. Det är mycket kul att gå i sådana områden och det märks att det är sällan västerlänningar hittar in i dessa gränder!

Hade sedan stämt träff på eftermiddagen på Wangfujing. Vi tog en promenad till den berömda matmarkanden nära Wangfujing. Massor av försäljare som säljer mat från vagnar. Avslutade sedan med middag på min favoritrestaurang, dvs nudelrestaurangen. Mycket gott som vanligt!

Lugn dag hemma!

Thursday, June 26th, 2008

Torsdag 26 juni
 Höll mig mest hemikring och tog lite bilder. De håller på att göra gatorna fina inför OS även i denna del av Beijing. Det är en otrolig skillnad mot tidigar. Gröna växter syns överallt.

Heldag på Silk Market

Wednesday, June 25th, 2008

Onsdag 25 juni 2008
Tog en heldag med shopping. Det blev Silk Market för hela slanten. “Min” skoförsäljerska på Hongqiao var inte på plats idag heller så det blev på Silk Market jag handlade ett par Diesel och ett par svarta Ecco som jag planerat från början. Har blivit rätt bra kompis med denna tjejen också, 125 yuan/kronor för båda paren och då betalade jag ändå lite extra. Hittade aven två fina tavlor/målningar jag gillade och sedan diverse krimskrams som kan vara kul att ge bort. De har en sarskild avdelning i en av gångarna fran tunnelbanan, dels med affärer och dels med en avdelning som säljer allt för 10 yuan. Så där kan man hitta mycket som finns i andra affärer och slippa pruta ned till 10 yuan. Var tillbaka vid 17-tiden och kollade pa TV innan middag.

Himmelska Fridens Torg

Tuesday, June 24th, 2008

Tisdag 24 juni 2008
Tog 34:ans buss till Tiantan (Himmelens Tempel) och sedan tunnelbanans linje 5 till Dongdan där jag bytte till linje 1 och åkte vidare till Tiananmen West för ett besök på Himmelska Fridens Torg. Det var lite växlande molnighet, men disigt och vldigt varmt. Ena riktningen på den stora avenyn var helt avspärrad och massor av poliser fanns utposterde överallt. Orsaken är antagligen att det är grekiskt stadsbesök och det var grekiska och kinesiska flaggor överallt. Det fanns även många polisspärrar överallt och vissa delar av torget var helt avspärrade. Dock verkade bara kinesers väskor bli undersokta. Jag kunde gå rakt igenom alla kontroller utan att bli kollad. Kanske kollade de folk som såg ut att vara fran Tibet, jag vet inte? Det var som vanligt långa köer för att kolla på Mao, fast det såg ut att gå mycket snabbt. Man får dock inte ha med sig varken väskor, kameror eller vätskor med sig in. Allt sådant måste lämnas in i förvaringen för avhämtning efter besöket hos Mao. Gick omkring någon timme på torget och fotograferade innan jag gick vidare till Wangfujing Street via Grand Hotell och Beijing Hotel. Hittade den lilla tvärgatan med matförsaljning och köpte bl a en majskolv som var kanongod for en femma. Lite grillspett med bl a skorpioner avstod jag från. Tog sedan tunnelbanan till Silk Market (station Yonganli) och kollade runt lite, fast jag var lite för trött for att handla idag. Så jag var tillbaka lite tidigare än vanligt och somnade sedan en stund innan middagen var färdig.

Qianmen Street och antikgatan Liulichang

Monday, June 23rd, 2008

Måndag 23 juni 2008
Hade stämt träff utanför Huateng Tower vid tiotiden och därifrån tog vi buss in till centrum. Innan dess tog jag en promenad till Wuhan Hotel eftersom det mitt emot hotellet ligger ännu en typisk kinesisk lokal marknad. Helt i samma stil som den tidigare pa Songyu. Mat, grönsaker och kläder i en salig blandning. Här var det dock rätt många som sålde mat i form av frukostbullar mm. Tog dock inget sådant utan nöjde mig med en kall kinesisk öl inhandlad i det japanska varuhuset nara Huateng Tower. Klockan 10.15 tog vi 52:ans buss alldeles vid den tunnelbanestation som snart ska öppnas (Jinsong Station). Tyvärr fanns ingen air condition i bussen och det var en varm timslång resa in till centrum. Vi åkte med bussen förbi Tiananmen Square eftersom målet var Qianmen Street. Det ar ett område med gammal bebyggelse som till största delen rivits och människorna flyttas till ett nybyggt bostadskomplex pa Songyu Nanlu. Mycket intressant att gå runt att kolla inne pa smågatorna där arbetet pågick för fullt. Enstaka hus står kvar men de flesta rivs och ersätts med grå tegelbyggnader i lite äldre stil. Själva huvudgatan var tidigare en smal gata men är nu breddad till flerfilig väg i båda riktningar. Allt ska vara klart till den 20 juli då invigning sker. Detta datum invigs även de nya tunnelbanelinjerna och högbanan till flygplatsen. Ska bli intressant att se hur detta fungerar så nära inpå OS Vi funderade på olika lunchalternativ, t ex Koreanska kalla nudlar, men kalla nudlar är inget for mig. Fanns även ett par Roast Duck restauranger, men det har jag provat tidigare och tar lite tid. Snabbmat var det som gallde och vi gick in på en sådan liten restaurang som vi gick till och beställde, det var otroligt billigt. Dock blev jag fundersam då det var åsnekött vi skulle äta! Något kebabliknande med kött från åsna (färs) vilket jag inte var tänd pa att testa, så vi fick andra min beställning till skinka och stekt ägg i dessa brödliknande saker man stoppade fyllningen. Innan dess hade vi aven besokt antikgatan Liulichang, men den var lite av en besvikelse. Inte alls så stort som jag trodde och de flesta affärer hade mycket dyra priser. Vid 15-tiden började det mullra rejalt och vi bestämde oss för att ta en buss hem igen. Dock var vi tvungna att byta buss ungefär samtidigt som regnet borjade falla så vi stannade en taxi som tog oss tillbaka betydligt snabbare och nu formligen vräkte regnet ner. Därefter blev det TV-tittande och middag innan det var dags att sova.

Pizzor och loppmarknad

Sunday, June 22nd, 2008

Söndag 22 juni 2009
Även idag är det otroligt varmt, igår var det 32 grader klockan 22.00 pa kvällen när vi var och handlade. Idag tog vi det lugnt på förmiddagen och till lunchen provade vi att göra pizzor i de nya grytorna. Blev faktiskt betydligt bättre än jag kunde tänka mig, fast vi brände dem rejalt i botten. Men det ar lätt ordnat till nästa gång. Lite mer olja plus betydligt lägre värme, det ar gasspisens låga som gör att det blir betydligt varmare än på en elspis. Därefter tog vi en promenad till Panjiajuans loppmarknad. Lördag och söndag är kommersen som störst med massor av försäljare som bara är där just dessa dagar. Inomhusmarknaden är öppen även i veckorna Det är nog som i Sverige att du måste vara på plats mycket tidigt om du ska göra några fynd. Jag tycker dock att försäljarna har rätt likvärdiga saker till försäljning rakt igenom. Kul att bara gå runt i värmen och kolla pa det enorma folklivet på denna marknad. Gjorde inga inköp alls. Sen blev det middag hemma och somnade gott. Ovanligt trött troligen p g a värmen.

Midsommarfirande på Svenska ambassaden

Saturday, June 21st, 2008

Lördag 21 juni 2008
Idag skiner solen för första gången under denna vistelse från en absolut klarblå himmel och det är otroligt varmt ute, men även inne, fast nu får verkligen luftkonditioneringen i lägenheten gå igång. Tidigare har det räckt med öppna fönster och fläktar. På Midsommardagen har Svenska Ambassaden i Beijing som tradition att bjuda in alla svenskar i Beijing till midsommarfirande i ambassadens trädgård med början klockan 14.00 och det var också vårt mål med dagen att delta där. Vi tog en taxi till ambassadområdet och taxin körde förbi Svenska Ambassaden (ligger vid kommande T-banestationen Permanenta Jordbruksutställningen). Det ar picnic som gäller i ambassadens trädgård så vi kollade några restauranger i området som kunde skicka med lite mat, men vi hittade snabbt en affar med bröd och dryck som snabbt fixade två ordentliga baguetter med skinka, ost, grönsaker mm enligt önskemal. Några öl och vatten plus en burk jordnötter fick också slinka med till totalpriset av under 50 Yuan. Därefter en kort promend till ambassaden och även att klockan bara var 13.50 så var det bara att promenera in. Kändes verkligen inte alls som att vara i Beijing när man kom in pa ambassadens gräsmatta med skuggande träd och fotbollsmålställningar och massor av fotbollar liggande överallt. Ett 20-tal svenskar var redan på plats och ambassadören och hans fru hälsade personligen alla välkomna. Vi hade ingen filt med utan hittade en skuggig plats pa en bänk bakom fotbollsmalet. Pratade lite med några andra svenskar och efterhand fylldes gräsmattan med fler svenskar. Totalt tror jag ett 60-tal personer deltog i firandet. Baguetterna var suveränt goda fast tyvärr borde vi haft mer öl med oss. Fast det funkade fint med vatten och kinesisk Red Bull också. Sen blev det dans kring midsommarstången som kläddes och även restes efter diverse trubbel med att den höll pa att valta. En kinesisk anställd pa ambassaden kallades in och grävde ett djupare hål till stången. Denna tillställning är mycket trevlig och kan absolut rekommenderas om du är i Beijing under midsommarhelgen.

Efter picnicen tog vi en buss direkt hem. Efter vila och middag blev det en promenad till varuhuset Metro där diverse inköp gjodes. Hade inte varit där sedan augusti 2007 och jag tycker priserna verkligen ökat sedan sist, åtminstone på vissa saker. Slötittade sedan lite på EM-fotboll från natten innan (kinesisk tid) och därfter sov vi gott.

Shopping på Midsommarafton

Friday, June 20th, 2008

Fredag 20 juni 2008
Idag var det midsommarafton i Sverige, men det är inget som märks i Kina. Tror det var andra gången i mitt liv som jag inte varit i Sverige på Midsommarafton. Den första gången var under en tågluffning 1976 då denna dag firades ombord på ett tåg som via München skulle ta oss till Belgrad. Tog bussen vid 10-tiden till Tiantan (Hongqiao) som för tillfället är närmaste tunnelbanestation. Tog därefter Linje 5 till Dongdan där jag sedan kunde bytt, men jag tog i stället en promenad till Silk Market (fast det var längre an jag trodde). Tar en dag ytterligare med shopping eftersom det är disigt väder och mycket kvavt. Det känns som ett lock över hela Beijing och solen når ej igenom alls. Det är otroligt varmt, nästan som att sitta i en bastu. Shoppade loss lite med barnklader och några t-shirts, bl a OS-t-shirt. I källarplanet närmast tunnelbanestationen (Yonganli) hittade jag en butik som sålde allt for 10 yuan, så jag plockade på mig diverse laserpennor, digitalklockor, solfjadrar mm. Kul att gå runt, speciellt när man har Lacostetroja, Polobyxor och Eccoskor. Direkt kommer frågorna. “- How much did you pay for that Lacoste? 30 yuan, OK you get the same price here!”  Samma med skorna, säger man att man gett 50 yuan så är det inga problem att få det hos andra försäljare. Sen fick klockavdelningen besök. Alla klockförsäljare finns i en lång rad pa fjärde våningen. Skulle köpa en Omega Seamaster och en speciell Breitling och hade med mig bilder pa dessa. Försökte klura ut vilka priser som gäller, men det är inte helt lätt. Jag gick ifrån de två första som vill sälja for 200 respektive 150 yuan, men de verkade inte vilja gå lägre eftersom jag inte blev tillbakaropad (kanske vanligare bland klädforsäljarna). Hittade sedan en försäljare som hade båda klockorna jag ville ha. Han påstod att Omegan skulle vara dyrare p g a att det var battre kvalitet på kopian. Det slutade i alla fall med att jag gav 105 yuan for Omegan och 115 yuan for Bretlingen (det var en större variant). Hade kanske gått att komma ner langre, men det verkade som 100 yuan var det som gallde for dessa klockor. Sen kunde man köpa mindre klockor och damklockor for 50 yuan och barnklockor för 10-20 yuan beroende på hur många man ville ha. Köpte även lite strumpor à 5 yuan och Calvin Klein-kalsonger for 10 yuan och kunde heller inte motstå ett set av den snygga nya kinesiska landslagströjan, fast denna gång valde jag den vita varianten. Fick med byxorna på köpet. Tog sedan buss 28 tillbaka och tog en långpromenad i omgivningarna innan jag återvände hem.