Archive for November, 2008

Husdjursmarknad och loppmarknad

Sunday, November 30th, 2008

Söndag 30 november 2008
Ännu en dag med strålande solsken och tio-tolv plusgrader. Det finns en lokal stor marknad alldeles i närheten som jag inte besökt tidigare och det är en marknad inriktad på husdjur och olika fritidssysselsättningar. Efter cirka en kvarts promenad var vi framme vid porten som är ingång till marknaden.


Ingången till marknaden

De första butikerna i marknaden är akvarieaffärer och några såg faktiskt ut som hemma och t o m vissa fiskar kände jag igen, t ex platy, tetror, gurami, barber, cichlider och diskusfiskar. Det fanns fiskar i alla storlekar, från små skimrande neontetror till jättefiskar på upp mot en meter i storlek. Det var lite svårt att ta bilder för linsen på kameran immade igen på några sekunder i den fuktiga luften. Priserna på akvarier var billigare än i Sverige, men fiskarna var betydligt dyrare. Det fanns även vissa större sorters fiskar som var extremt dyra, om jag förstår det rätt så är det fiskar som för lycka med sig hemmet och det är anledningen till priset.


Här har vi just kommit in i den största akvarieaffären


Denna fisk simmar ensam i sitt akvarium och kostar 65 000 Yuan, vilket omräknat i dagens kurs skulle bli över 80 000 svenska kronor

Efter fiskavdelningen kom vi över på fågelavdelningen som är ännu större. Det finns fåglar till salu men framförallt fågelburar och tillbehör till dessa burar, i synnerhet till de små burar som man varje morgon ser äldre män bära omkring i parkerna. Burarna är övertäckta med blått eller vitt tyg männen tränar fåglarna genom att svänga burarna fram och tillbaka, vilket gör att fåglarna måste hålla stadigt tag i sittpinnen och de tränar på detta sätt sina bröstmuskler så att de kan sjunga mer och vackrare. I parkerna plockar man sedan bort tyget från buren och fåglarna kan sedan sjunga så mycket de orkar. Det låter faktiskt riktigt fint om man kommer till en park där ett större antal män med burar har samlats. På marknaden fanns det givetvis också fågelmat att handla och avdelningen med levande larver var väldigt stor så larver är nog favorträtten för fåglarna.


Fågelavdelningen med de typiska burarna.

Det fanns även andra husdjur man kunde handla, t ex kaniner och marsvin. Däremot såg jag varken hundar eller katter, men marknaden är så stor att vi hann inte besöka alla delar. Förutom husdjur finns alla tillbehör för drakflygning och fiske och det fanns även enstaka säljare som hade bälten, plånböcker och smycken.


Folklivet är enormt på denna marknad och inte en enda turist såg jag till

Detta är en mycket kul marknad som jag verkligen kan rekommendera alla att besöka! Om jag förstod det rätt så är det lördagar och söndagar som gäller för denna marknad och platsen är just söder om Huawei Bridge. Närmaste tunnelbanestation är idag Jinsong och man kan därifrån ta buss 28 två hållplatser söderut. Det är dock inga avstånd att tala om utan maximalt 20 minuters promenad från Jinsong och ett besök på denna marknad är perfekt i kombination med ett besök på Panjiayuans Antik- och loppmarknad som ligger på vägen alldeles väster om Panjiayuan Bridge. Den marknaden är också störst under lördagar och söndagar då det finns många tillfälliga försäljare på plats. Det finns även många fasta försäljare som håller till inomhus och de har ibland öppet även under vardagarna. Bilder från tidigare besök på Panjiayuan finns här.


En liten del av Pananjiunan Flea Market. Här finns allt, t o m mycket utländsk litteratur, utan att leta särskilt mycket hittade jag ett svenskt verk i två delar ”Göteborg – Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse”.


Underbart solsken och ingen vind och uteserveringarna på marknaden var fullsatta framåt eftermiddagen.


Löpning, stortvätt och test av ugnen

Saturday, November 29th, 2008

Lördag 29 november 2008
Sov en timme extra, men steg upp vid sjutiden och såg att vädret fortfarande är helt makalöst. Det är sol från en absolut klarblå himmel och troligen blir det precis lika varmt idag som nästan alla dagar den senaste veckan. Vid åttatiden var solen uppe och jag tog på löparkläderna och gav mig ut på en lite snabbare tur än i förrgår. Tog i lite mer, men fortfarande helt utan att bli trött avverkade jag nio kilometer på nästan exakt 50 minuter (inklusive trafikstopp). Känns skönt att vara igång med löpningen igen och nu ska jag verkligen försöka springa åtminstone varannan dag under de dagar jag är kvar i Beijing.

I övrigt blev denna lördag mest en lugn hemmadag med tre maskiners stortvätt som torkade blixtsnabbt i solskenet på balkongen. Tog en promenad och handlade lite saker som saknades till lunchen. Idag blev det premiär för den nya ugnen i lägenheten och jag svängde lite snabbt ihop en pizza till lunch och den blev faktiskt helt OK. Lite annorlunda med torrjäst, färska tomater och röd lök i stället för färskjäst, konserverade krossade tomater och gul lök. Pizzan ser kanske inte så bra ut på bilden, men detta var mest en test och de färdigskurna kinesiska Gouda-ostskivorna la jag på precis som de var. Tyckte dock att det smakade ungefär som hemma och med riven ost och bättre sort av ost så kan det nog se ut som hemma också!


Första pizzan har just tagits ut ur den nya Ariston-ugnen. Ser inget vidare ut och med helt fel sort av ost, men den smakade faktiskt som riktig pizza.

Testade också att göra tio frallor som blev rätt goda. Eftersom jag bara bakar med färsk jäst hemma och det här bara verkar finnas torrjäst så är det lite svårt att veta hur mycket jäst man ska använda, men det verkar fungera bra lite på ”känn”. Vi testade även att några kinesiska avlånga potatisliknande saker som efter 30 minuter i ugnen blev betydligt godare än de kokta som jag testat tidigare.

Småaffärer på Nanluoguxiang och mongolisk mat

Friday, November 28th, 2008

Fredag 28 november 2008
Idag hade vi fått samma idé om att vi skulle ta oss in till centrala delarna av staden och kolla runt lite på några ställen där jag inte varit tidigare. Dessförinnan testade jag dock att göra fattiga riddare (eller kanske heter det rika riddare när man använder ägg tillsammans med mjölken). De smakade faktiskt precis som hemma i Sverige!


Fattiga (rika?) riddare gjorda i Beijing

Efter frukosten tog vi en buss till tunnelbanestationen Puhuangyu som ligger söder om Himmelens Tempel. Det är en intressant stadsdel eftersom den innehåller de första husen där vanliga kineser själva kunde få tillstånd att köpa och själva äga sina lägenheter. Det är stora områden med 20-våningars skyskrapor som idag ser lite nedgångna ut om man jämför med alla nybyggen. Vi steg av tunnelbanan vid Zhong Zizhong Lu där jag varit vid ett tillfälle tidigare och jag kände igen mig direkt. Det är en mycket bred aveny med småaffärer på båda sidor, men mest för kineser. På en sidogata här kan man även vandra söderut till Jinshangparken och få en underbar utsikt över Förbjudna Staden. Vi tog dock in på en tvärgata åt norr i stället. Gatan heter Nanluoguxiang och är en mycket speciell gata i ett hutongområde som innehåller massor av småaffärer och små barer. Hittade t o m ett minimalt hotell på gatan där rummen kostade 230 Yuan per natt. På gatan finns även Beijings minsta bar på tolv kvadratmeter. Tyvärr var det stängt så jag kunde inte se hur den såg ut invändigt.


Bakom dessa dörrar finns Bejings minsta bar på tolv kvadratmeter

Den av affärerna på gatan som jag framförallt ville titta på var ”Plastered 8” som ägs av engelsmannen Dominic Johnson-Hill. Han kom till Beijing för 14 år sedan när han bara var 21 år gammal och bestämde sig för att stanna och han lever nu med sin familj i detta hutongområde tillsammans med kinesiska familjer. Dominic blev väldigt känd för knappt tre år sedan då han plötsligt kom på idén att trycka T-shirts med typiska Beijingmotiv. Det var dock inga turistmotiv, utan han började med en t-shirt med ett förstorat kvitto på en tunnelbanebiljett och en annan med motivet ”1,20 Yuan per kilometer” som alla taxibilar tidigare hade på sidorutorna (numera kostar det 2,00 Yuan per kilometer). Det blev en omedelbar succé och Dominic syns ofta i CCTV International och har även fått pris i England som årets utlandsentreprenör. Priset på tröjorna ligger på cirka en svensk hundralapp så det är mest utländska turister som handlar i affären.


Interiör från Plastered T-shirts 8 på No. 61 Nanluoguxiang


Antar att detta är en av Dominics två döttrar som satt och klippte papper, medan den yngre dottern togs omhand av en kinesisk granne som jobbar i affären. Både flickorna pratar helt perfekt mandarin (rikskinesiska).

Det finns många trevliga affärer på denna gata. En DVD-shop var specialiserad på filmer från 1910-1960 och här fanns nog varenda såväl kinesiska som amerikanska filmer från dessa år, men tyvärr var sorteringen av filmerna rätt bristfällig så det var svårt att hitta vad man letade efter. En annan affär hade specialiserat sig på tändsticksaskar med motiv från Kinas historia. Många väldigt vackra askar som kunde varit trevliga att ge bort som presenter, men när numera knappast någon röker så känner jag knappt någon som använder tändstickor. Passade även på att testa en kinesisk youghurt som man alltid köper i små porslinskrus och sedan dricker med sugrör. De kostar tre kronor styck och är mycket goda.


Kinesisk youghurt i porslinskrus som är mycket god

Kände faktiskt av den långa löpningen och ännu längre promenaden från igår. En härlig ”träningsvärk” på framsidan av låren nästan som dagen efter ett marathonlopp och det kändes varje gång jag gick nerför trappor. Skönt att vara igång igen och nu ska jag försöka springa varannan dag, så i morgon bitti blir det helt klart en ny löptur i omgivningarna.

Efter besöket på den trevliga Nanluoguxiang vandrade vi ner till Shichahaiområdet med de tre smala sjöarna Qianhai, Houhai och Xihai som är ett mycket trevligt promenadstråk. Det är ett av de områden i Beijing där den ursprungliga hutongbebyggelsen har sparats och här kan man även åka runt i kinesisk cykelriksha och ta en titt inne i själva hutongområdet. Eftersom det var lunchtid passade vi på att besöka en berömd mongoliska restaurang som ligger alldeles vid vattnet och man har en härlig utsikt från andra våningens matsal. Restaurangen heter Kaorouji (eller Kao Rou Ji) och har adressen 14 Qianhai Dongyuan. Vi delade en stor sallad och ett stort fat med traditionellt grillat mongoliskt fårkött. Till detta några tunga hamburgerliknande bröd vardera som man kunde fylla med delar av fårköttet och som dryck blev det en stor öl. Trots att detta är en rätt högklassig restaurang kostade denna måltid inte mer än 103 Yuan för två personer.


Kao Rou Ji. En av Beijings klassiska restauranger med anor från 1849 som är specialiserad på mongoliska maträtter.


Mongolisk sallad som var väldigt god


Fårkött blandat med bl a lök (missade tyvärr att ta en bild på de ”tunga” bröden som man kunde lägga en del av köttet i)

Efter maten tog vi en promenad längs strandpromenaderna som under sommaren är fulla med folk som äter på restaurangerna och barerna i detta område som nog är ett av de vackraste i Beijing. På andra sidan vägen hittade vi sedan en buss som gick till Guomao och därifrån tog vi en taxi tillbaka efter en händelserik dag.


En bild tagen från en av strandpromenaderna i Schichahaiområdet. En vacker liten ö som ligger i sjön och i bakgrunden syns bland annat det väldiga Trumtornet.

Med tanke på den sena lunchen blev det bara en lätt middag och sedan försökte jag kolla på DVD-filmen Daddy Daycare med bl a Eddy Murphy, men ögonen ville liksom inte hålla sig öppna utan jag somnade väldigt gott.

Dags att ta den första löprundan

Thursday, November 27th, 2008

Tordag 27 november 2008
Steg som vanligt upp runt klockan 06.00 och satt vid datorerna och drack mitt kaffe i närmare två timmar. Sen var det dags att ta första löprundan efter förkylningen. Även idag var det en helt underbart klar dag och när jag gav mig iväg strax före klockan 08.00 var solen uppe och sken från en klarblå himmel. Mitt mål med löpningen var att springa i en timme utan att bli trött och det var inget som helst problem. Dock var det inte löpning utan i detta fall jogging för farten låg en bra bit över de fem minuter per kilometer som jag räknar som gränsen mellan jogging och löpning. Sprang en timme och två minuter och GPS:en visade att jag sprang 10,44 kilometer så det var strax under sex minuter per kilometer, men då var det en del nödvändiga korta stopp för att släppa fram trafiken och för att kolla högerfoten som fick lite skoskav, vilket aldrig händer normalt sätt. Dock var detta första gången jag sprang med just dessa skorna så det kan ju vara en förklaring. Kan tänka mig att farten under själva springandet var cirka 5,30 minuter per kilometer och det är helt OK med tanke på förkylningen och att jag bara sprang med målet att inte bli trött.

Jag var inte särskilt trött efter löpningen och eftersom vädret var helt perfekt bestämde jag mig lite hastigt för att ta en tur norrut med tunnelbanan till stationen som ligger alldeles bredvid Svenska Ambassaden och sedan gå tillbaka i solskenet och med nordvinden i ryggen. Det var helt perfekt och det blev en promenad på närmare två timmar ytterligare, även om jag gjorde några avstickare in på tvärgatorna i Sanlitunområdet och runt knutpunkten Guomao. Hade tänkt passa på att handla färskt bröd i det japanska varuhuset vid Jingsongstationen, men de hade bara bröd av de sorterna jag ville ha som var två dagar gamla, så det blev inget köp idag.


Svenska Ambassaden i Beijing ligger på gatan Dongzhimenwaj Dajje i Sanlitun. Ovan en bild på sidoingången tagen under dagens långpromenad. I juni besökte jag ambassaden för att delta i det traditionella midsommarfirandet i ambassadens trädgård. Många bilder från detta besök finns på denna länk.


Passade också på att ta en bild på några av alla byggkranarna där det nya Soho Sanlitun byggs

Lite senare på eftermiddagen tog vi bussen till ett rätt närliggande Carrefour-varuhus. Det är ett varuhus i tre våningar och om man jämför med Walmart är utbudet här betydligt större, men fortfarande saknar jag vissa självklara saker som finns hemma, t ex bakplåtspapper. Hittade en en påse italienska pizzakryddor i avdelningen för importerade produkter, vilket jag saknat tidigare. Det finns bryggkaffe att köpa på Carrefour, men det är väldigt små förpackningar som är mycket dyra om man jämför med svenska priser. Nu är mitt Zoegas kaffe nästan slut och då ska jag testa IKEA:s mörkrostade blandning som jag köpte där vid IKEA-besöket. Efter ”Gongbao Jiding” och ris till middag somnade jag sedan mycket gott.


Luftfuktare till bostäder finns i de mest fantasifulla utföranden på Carrefour och kostar från några hundralappar och uppåt. Luften i Beijing är oerhört torr och det regnar i princip aldrig vid denna tid på året så de flesta familjer har luftfuktare i bostäderna.


Kinesisk sprit finns i ett otal märken och brukar hålla mellan 40 och 60 procents alkoholstyrka. Spriten säljs i allt från 15-centilitersflaskor för ett par kronor styck till femliters plastdunkar som kostar mellan 30 och 60 kronor. Detta gäller de vanligaste och billigaste märkena, sen finns det givetvis även ”finare” sprit som kan kosta flera hundralappar för en flaska.

Besök i Sanlitunområdet

Wednesday, November 26th, 2008

Onsdag 26 november 2008
Tidigt på förmiddagen tog vi en buss lite norrut i Chaoyangdistriktet med målet att kolla runt lite i Sanlitunområdet och besöka den stora Yashowmarknaden. Att åka buss i rusningstrafiken med en buss som går parallellt med någon ringväg är inte speciellt kul, då det tar väldigt lång tid och är enorma köer vid varje på- och avfart till ringvägarna. Numera går det dock att ta tunnelbanan till detta område så nästa gång jag åker dit blir det helt klart med tunnelbanan. Yashowmarknaden är lite i samma stil som Silk Street Market och Hongqiao Pearl Market, men det finns lite större utbud på Yashow när det gäller kinesiska märken och det är också betydligt fler kineser som handlar här. Annars är allt annat i samma stil med alla västerländska märkeskläder och väskor och prisnivåerna är ungefär samma. En fördel med Yashow är också att du kan gå runt och kolla lite själv utan att bli påhoppad av försäljarna (undantaget en del av klädförsäljarna). Skönt att bara kunna stå och titta på varorna själv.


Sanlitun Yashow Clothing Market

Sanlitunområdet är ett av de två områdena med utländska ambassader i Beijing och här finns bl a den Svenska Ambassaden. Sanlitun är också känt som ett distrikt med många barer och var åtminstone tidigare det populäraste bardistriktet i staden. Här finns även Jan-Ove Waldners W-Bar som jag besökte i somras. Just nu pågår två gigantiska byggnadsprojekt i Sanlitun. Det första är The Village of Sanlitun som är ett jättekomplex med alla kända västerländska affärskedjor. Bara i Village South som vi tittade in i finns ett 100-tal affärer, t ex Adidas, Nike, Dr Martens, Ecco, Lacoste, Starbucks och McDonalds. Allt ska vara helt klart för öppning i december, men redan nu har många affärer öppnat.


En liten del av The Village of Sanlitun från utsidan. Här är det Adidas och den japanska varuhuskedjan Uniqlos byggnader.


En av bargataorna i Sanlitundistriktet

På andra sidan vägen i söder pågår ett ännu större byggnadsprojekt som dock nu bara har startat. Det är Sanlitun Soho som är ett område på nästan en halv miljon kvadratmeter som nu bebyggs med skyskrapor innehållande både kontor och lyxlägenheter.

Efter besöket i Sanlitun var tanken att vi skulle ätit koreansk mat på en restaurang som ligger alldeles vid tunnelbanehållplatsen Guomen. Dock var det inte samma restaurang som tidigare så vi valde ett kinesiskt alternativ i samma byggnad. Jag testade en mycket kryddstark köttblandning tillsammans med breda nudlar som var otroligt gott, faktiskt bland det godaste jag ätit så det blir nog fler besök på den restaurangen. Det var både fräscht och mycket billigt, stor lunch för två personer kostade under 40 kronor tillsammans.

Eftermiddagen och kvällen gick sedan i lugnets tecken förutom att jag tog en snabb promenad. I morgon tänkte jag att det ska vara dags att plocka fram löparskorna.

Underbart väder och promenad i Longtanparken

Tuesday, November 25th, 2008

Tisdag 25 november 2008
Även idag hade jag större delen av dagen för helt egna aktiviteter och jag tycker det är underbart att ge mig ut på egen hand i denna myllrande storstad. Skulle inte kunna tänka mig att sitta inne en underbar dag som denna. Jag tror faktiskt t o m att detta var den absolut klaraste dag som varit under alla mina besök i Beijing. Inte ett ett moln på himmelen och inte någon smog överhuvudtaget. Passade på att ta en bild från balkongen när solen steg upp över husen i väster.


Soluppgången denna underbart klara och soliga dag

När jag var på väg till bussen tog jag nedanstående bild på våra vänner fönsterputsarna som denna dag putsade grannbyggnadens fönster. De hänger alltså i helt vanliga rep på en sittbräda av typen gammal gunga från min barndom och har en spann med vatten hängande under brädan och sedan firar de sig ned våning för våning.


Fönsterputsarna


På vägen till bussen tog jag även nedanstående bild på röken från det närmaste värmekraftverket. Tänk om himmelen i Beijing alltid kunde vara så blå!

Jag tog en rätt tidig buss till den vackra Longtanparken som är en av de större parkerna i Beijing som jag har besökt många gånger tidigare och det är min favoritpark i staden. Eftersom den ligger rätt nära var tanken att jag skulle kunna springa en del där, men av olika skäl har det inte blivit av ännu.

Longtanparken ligger alldeles vid östra delen av Andra Ringvägen och det går en gångväg över ringvägen och kanalen till parken. Passade på att ta nedanstående två bilder på ett fenomen som tyvärr är rätt vanligt i Beijing. Det är klisterlappar med reklam som klistras på gator framförallt vid busshållplatser och platser där många människor vistas. Just detta var dock det värsta jag sett hittills. På trapporna till gångbron och längs hela gångbron satt tusentals lappar som klistrats över varandra. Jag antar att det är konkurrenter om kunderna som klistrar lappar ovanpå varandra. Uppe på bron fanns en renhållningsarbetare som hade en omöjlig uppgift i att få bort dessa lappar. Han sprutade något medel på lapparna, men det var helt omöjligt att få bort lapparna hur mycket han än skrapade.


Klisterlappar som finns lite överallt på gatorna i Beijing, men detta var helt extremt


Mannen som skrapar lappar har en helt omöjlig arbetsuppgift

Löste entré till Longtanparken som är 2 Yuan/Kronor, vilket är den vanligaste entréavgiften till Beijings parker. Som vanligt såg jag ett mindre antal löpare i parken, men det är i regel andra aktiviteter som gäller för kineserna. Snabba promenader, skuggboxning, operasång, pingpong, olika danser med mera. Det var en helt underbar dag i parken med sol från en klarblå himmel och i stort sett helt vindstilla.


Översikt av en liten del av parken


I denna paviljong praktiserades operasång när jag gick förbi lite på avstånd


Många passade på att mata fåglarna


Strandpromend där många satt försjunkna i meditation eller egna tankar

Jag gick in i parken vid östra ingången och gick sedan ut i nordvästra hörnet och promenerade sedan den korta biten upp till Hongqiao-marknaden. Åt en tidig lunch på KFC som ligger just utanför Hongqiao och gick sedan in och kollade lite i leksaksvaruhuset och den speciella julmarknad som finns i samma byggnad.


Speciell marknad för julsaker utanför Hongqiao. I Kina firas julen allt mer och mer för varje år som går. Dock är den kinesiska nyåret i februari fortfarande den stora familjehögtiden i Kina.

Därefter var det dags att kolla runt på Hongqiao på allvar, tycker det är kul att bara gå runt och och ”inte handla” en dag för att få en uppfattning om priserna och det tror jag att jag lyckades bra med. Fick ungefär samma priser som tidigare så nu har jag några försäljare jag kan gå tillbaka till när det är dags att handla innan jag åker hem igen. Alltid skönt att slippa diskutera priser fram och tillbaka utan att ha ett fast pris som gäller. Efter detta besök var det skönt att åka tillbaka lite tidigare och sedan bara ta det lugnt hela eftermiddagen och kvällen.


På väg till bussen på andra sidan gatan vid östra ingången till Himmelens Tempel tog jag ovanstående bild på en man som sålde drakar. Synd att det inte är samma typ av vindar hemma som i Beijing för här flyger drakarna lika högt även när det känns som vindstilla nere vid marken.

Sportvaruhus och långt besök på Walmart

Monday, November 24th, 2008

Måndag 24 november 2008
Idag hade jag åter större delen av dagen att göra något helt för mig själv och jag bestämde mig för att ta bussen till det sportvaruhus vi besökt tidigare och även besöka Walmart Supercenter för att kolla lite mer noggrant på deras sortiment och försöka se vad som saknas om man jämför med varuhusen hemma. Buss 513 går alldeles utanför och även om jag aldrig åkt den på egen hand tidigare så hade jag bra koll på var jag befann mig och det var inga problem att hitta fram till detta stora köpcentrum som ligger alldeles intill Östra Fjärde Ringvägen.


Metro City köpcenter med Wallmart Supercenter

Började med ett besök i sportvaruhuset och köpte bl a nya handskar av samma sort som försvann förra veckan efter ett besök hos våra vänner i västra Beijing (de låg inte kvar i deras bil så antagligen hamnade de på gatan när jag steg ur vid Bagous tunnelbanestation). Hittade också några enkla kinesiska t-shirts och en lite större necessär än den jag köpte förra gången. Kollade även på Asics löparskor som fanns i de vanligaste varianterna. Asics är de i särklass dyraste löparskorna i Sverige och kostar oftast 1400-1800 kronor. Priserna i Beijing ligger lite lägre, men ändå betydligt högre än för fem månader sedan med på 1000-1400 kronor efter den svenska kronans stora fall den senaste tiden. Skor tror jag dock inte jag köper här, men däremot kanske senare lite löparkläder av kinesiska märken där priserna ligger på ungefär en tredjedel mot hemma.

Därefter var det dags för ett långt besök på Walmart och började med att kolla in på matavdelningen där jag direkt hittade nedanstående skylt med en rolig felöversättning. Det är ju något som det finns tusentals sajter med på nätet – roliga felöversättningar av matsedlar, skyltar och texter. Kineserna använder små översättningsmaskiner (ungefär som en mobiltelefon i storlek) eller översätter genom program på nätet (ungefär som Google Translate). Det blir ju ibland rätt fel och det finns ju t o m en restaurang som heter ”Translation Error” eftersom det var det som kom upp på skärmen när man skrev in restaurangens namn på kinesiska.


Walmarts ”Field Pizza Bread” bör nog översättas med ”Filled Pizza Bread”

Gick nog runt drygt en timme och kollade utbudet och det mesta är givetvis betydligt billigare än i Sverige. En stor skillnad är också framförallt utbudet av fisk som även på Walmart är levande och förvaras i stora akvarier för att kunden själv ska kunna välja och veta att han får just den färska fisk han själv vill ha. Samma gäller för räkor, hummer, sköldpaddor och grodor. Jag kollade annars mest efter kryddor till västerländsk matlagning och tillbehör vid bakning eftersom det snart finns en ”riktig” ugn i köket. Det är bara att konstatera att det är mycket som skulle behövas som saknas, men jag ska ta en koll på ett franskt Carrefourvaruhus senare. Det som är allra billigast är nog leksaker och cyklar. En helt ny cykel av standardtyp kostar otroligt nog bara mellan 200 och 300 kronor! Merparten av världens leksaker tillverkas ju i Kina, så naturligtvis är även dessa otroligt billiga jämfört med svenska priser.


En liten del av leksaksavdelningen på Walmart Supercenter

Kläder och elektronik är också billigare, men skillnaden är inte så stor jämfört med ett stort svenskt varuhus. Det blev inte så många inköp idag, men det var inte syftet med besöket, utan jag ville mest kolla runt och lära mig. Efter avslutat besök letade jag upp busshållplatsen för buss 513 och åkte tillbaka. Idag var det åter en dag med riktigt dålig luft i Beijing och t o m alla kineser som stod vid hållplatsen drog sig tillbaka lite från trafiken och höll för mun och näsa.


Interiör från buss 513, detta är en ny linje som inte så många åker med ännu, så man kan därför lätt se en skillnad mot svenska bussar – det finns bara en rad med sittplatser vid varje sida av bussen, givetvis med den tanken att det ska få plats fler stående passagerare.

Tog sen en sväng förbi Silk Market och köpte några PS2-spel och några DVD-filmer. Det är enhetspris som gäller för alla sådana spel och filmer, 10 Yuan/Kronor per film eller spel. Hittade en Mamma Mia DVD som skulle vara textad på svenska enligt omslaget, men det var samma variant som tidigare med text på grekiska, ukraninska, slovenska med flera språk, så den byter jag vid nästa besök.

Sen var det bara att ta tunnelbana tillbaka och efter ett snabbt besök i det japanska varuhuset var det bara två hållplatsers bussresa och en kort promenad innan jag var tillbaka. Det blev sen en enkel middag med ris och goda tillbehör och sedan kollade jag andra delen av en serie där de bästa kinesiska universitetsstudenterna tävlar i vem som är bäst i Engelska. Riktigt underhållande program och de flesta är faktiskt grymt bra på engelska, men det är givetvis bara de bästa som kommit till denna final.

Avkopplande söndag

Sunday, November 23rd, 2008

Söndag 23 november 2008
Även söndagen gick i avkopplingens tecken med webbsurfande och läsning men vi tog också en promenad till den gigantiska gallerian med byggvaror, möbler mm i närheten. Där finns verkligen allting när det gäller inredning av hus och lägenheter. Alla slags byggnadsmaterial, kök, vitvaror och möbler. Kul att gå runt i över en timme och bara kolla och mycket ser faktiskt ut som hemma och priserna är ungefär desamma. En skillnad från hemma som ibland kan vara lite irriterande är att varje gång man går in i affärer av dessa typer så följer en försäljare dig hela tiden precis bakom oavsett om man vill det eller inte. Det finns även väldigt mycket personal i affärerna t ex i livsmedelsaffärerna, men de brukar inte följa efter på detta sätt, även om de ibland kan ställa frågor om man ser ut att inte veta vad man ska handla.


Denna byggnad innehållande galleria med byggvaror, vitvaror och möbler är i tre plan plus källarvåning och säkert upp mot en kilometer lång. Bilden ovan är bara en del och åt andra hållet löper byggnaden ännu längre


Interiör från en av hundratals köksutställningar i den del som omfattar kök

Efter promenad tillbaka och lunch tyckte jag att det var dags att fylla på vätskeförrådet så jag tog en kort promenad bort till Jingkelong Supermarket och handlade så mycket vatten och öl jag orkade bära. Man dricker inte kranvattnet i Beijing, inte för att det är otjänligt, utan mest därför att det är hårt klorerat och inte smakar så gott. Däremot använder man det givetvis i matlagning, till te och kaffe och vid tandborstning. Men ska man dricka vatten så är det mineralvatten som gäller och flaskorna innehållande 55 centiliter kostar omkring en krona per styck och finns i tiotalet olika sorter. Även ölen är väldigt billig och god och 33 centiliter kinesisk öl kostar kring två kronor även om vissa mer kända märken kostar lite mer. Just idag hade de extrapris på 64-centiliters flaskor Tsingtao som är den godaste ölen, de kostade bara 3,50 kronor flaskan. Alkoholstyrkan motsvarar ungefär den gamla svenska mellanölen och varierar mellan 3,6 och 4,7 procent.


Lugn lördag

Saturday, November 22nd, 2008

Lördag 22 november 2008
Det är fortfarande klarblå himmel och tolv grader varmt i Beijing, men idag var tanken att bara ta det lugnt och tvätta alla smutsiga kläder. Perfekt väder och kläderna torkar på balkongen inom några timmar i den torra och varma Beijingluften.


Många passade på att tvätta och hänga ut tvätten på balkongerna

I övrigt var det mest inneaktiviteter, men jag tog en promenad i rask takt närmare en timme för att känna om förkylningen verkligen släppt.


Denna Lincoln Limousine ser jag rätt ofta uppställd på gatan. Det finns även en svart variant som nästan alltid står utanför biblioteket vid Tredje Ringvägen

Är fortfarande täppt och väldigt torr i halsen varje morgon, men luften i Beijing är alltid extremt torr eftersom det ytterst sällan regnar. Därför har många luftfuktare i sina lägenheter och vi hade en igång på natten för några dagar sedan, men jag tycker inte det märks någon direkt skillnad. Efter promenaden satte jag mig på söderbalkongen och läste och kopplade av en timme och njöt av den varma solen. Det är annars något man aldrig ser några kineser göra på sina balkonger. Balkongerna verkar mest användas för att hänga tvätt och som extra förrådsutrymmen. Tror inte jag sett en enda balkong med stol och bord som man ser hemma.

Solig fredag på Himmelska Fridens Torg

Friday, November 21st, 2008

Fredag 21 november 2008
Idag hade jag ett antal timmar att slå ihjäl på egen hand så jag tog tunnelbanan in till Tiananmen Square, eller Himmelska Fridens Torg som det kallas på svenska. Vädret var absolut strålande med solsken, ingen vind och tolv grader varmt i skuggan. Så i solen var det betydligt varmare och på torget finns inget som skuggar så det blev nästan lite svettigt. Steg av tunnelbanan vid Tiananmen West Station och började med att sitta ned och njuta av höstsolen på en av alla parkbänkar som finns längs med muren till Den Förbjudna Staden. Gick därefter bort mot Himmelska Fridens Port, som är den egentliga ingången till Förbjudna Staden. Där hänger Máo Zédongs porträtt just under den läktare där han utropade Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949.


Himmelska Fridens Port från väster

Alla kineser som besöker denna plats ser till att bli fotograferade antingen här eller från andra sidan av den stora Changan-avenyn och där finns även professionella fotografer som går omkring och erbjuder sig att fotografera för ett antal Yuan. De verkar dock helt intriktade på kinesiska kunder för jag har aldrig sett att de försökt få kontakt med utlänningar.


Alla kineser som besöker platsen ser till att bli fotograferade framför Maos porträtt


Här en grupp kinesiska muslimer som blir förevigade

Vandrade sedan i folkvimlet bort mot östra sidan av torget och gick i den underjordiska gångvägen för att komma upp på själva torget. Här var det en speciell säkerhetskontroll där alla måste få sina väskor röntgade, precis som i tunnelbanan. Väl uppe på torget tog jag en tur bort till det mausoleum där Máo Zédong finns att beskåda. Det är alltid lång kö dit och alla måste lämna ifrån sig sina väskor och man får heller inte ta med någon form av vätska in i detta mausoleum. Vid utgången är det full kommers med Mao-memorablia av alla tänkbara och otänkbara slag.


Maos mausoleum med en ständig strid av gående människor i kö för att komma in

Mitt på torget reser sig en 35 meter hög minnessten över Folkets Hjältar som uppfördes för exakt 50 år sedan. På torgets västra sida finns Nationalförsamlingen med Folkets stora sal. På östra sidan av torget ligger Kinas Nationalmuseum i en 300 meter lång byggnad som just nu genomgår renoveringar och tillbyggnader. Själva torget är gigantiskt i storlek och det lär rymmas en halv miljon människor där utan problem.


Minnesmonumentet över Folkets Hjältar med Nationalförsamlingen i bakgrunden


En bild från sydöstra delen av torget för att ge en uppfattning om hur stort det är

Efter en vandring tillbaka över torget mot norr kommer man fram till den andra plats där massor av folk blir fotograferade med Máo Zéd?ngs porträtt i bakgrunden. Det blir nu foto på lite längre avstånd eftersom den breda Changan-avenyn ligger emellan. Stannade kvar en bra stund och njöt av solen och folklivet och som ensam utlänning blir man ofta tilltalad av folk som undrar var man kommer ifrån. Det är ibland folk som bara vill förbättra sin engelska, men det kan även vara någon med baktankar, så reglen är att aldrig följa med någon. Har hört talas om folk som blir lurade till tehus för en kopp te och sedan när räkningen kommer har man druckit något extremt dyrt te. Det finns alltså tesorter som kostar fyrsiffriga belopp på vissa finare tehus i staden.


Vet faktiskt inte om detta är föräldrar eller mor/farföräldrar som blir fotograferade tillsammans med sitt förmodligen enda barn- eller barnbarn

Efter Himmelska Fridens Torg handlade vi sedan lite inför helgen och sedan en lugn kväll med DVD- och TV-tittande. Känner att förkylningen nästan har släppt, men har nu fått lite hosta i stället.