Archive for July, 2012

Åter i Karlskrona och nu uppehåll i denna blogg

Tuesday, July 17th, 2012

Klockan 23.40 öppnade jag dörren till lägenheten i Karlskrona efter en som vanligt lång hemresa. Steg upp tidigt och fixade det sista med packningen. Sen var tanken att vi skulle ha en enkel lunch, men Ellas mamma ville komma hit och göra jiaozi och så blev det. Lite onödigt med ett sådant storkok när vi alla skulle iväg på olika håll under dagen, men det blev bra och vi kom iväg till flygplatsen i god tid. Dock var det väldigt mycket trafik de första milen innan man svänger av till den speciella motorvägen till flygplatsen. Resan gick på 96 yuan (obetydligt mer i kronor) och gick bra. Sedan lämna den stora resväskan och ta eltåget ut till där de internationella flighterna avgår.

På väg till flygplatsen

Det var långa köer innan vi kom in på den särskilda motorvägen till Beijing Capital International Airport

På väg ned till eltåget som kör ut passagerarna till den internationella delen av flygplatsen

På väg ned till eltåget som kör ut passagerarna till den internationella delen av flygplatsen

Även ovanligt lång incheckning för passkontroll och säkerhetskontroll. Tyckte jag plattade ut kassen med all elektronikutrustning väl i handbagaget, men de var ändå inte nöjda och ville köra om just den kassen och min “stora” kamera separat, vilket även hänt tidigare på Kastrup.

Sen var det bara att promenera in till alla lyxaffärer med absurda priser som finns på flygplatsen. Nöjde mig med en flaska rom för 58 yuan, men det fanns viner för tusentals kronor flaskan och även dyr whiskey och konjak. Promenerade sen bort till gate E12 och satte mig att vänta. De har numera gratis trådlöst nät på flygplatsen så jag hann t o m jobba en liten stund innan det var dags att sätta mig på SK996. Om man sen vill kan man ta svenska tidningar gratis, men jag avstod som vanligt för jag mår uppriktigt skrivet illa när jag ser t ex Aftonbladet med sina “ickenyheter” och förvanskningar av verkligheten.

Hade bokat plats G24, men den hade nu ersatts med G16 varför jag hamnade i Economy Extra, vilken har mycket större utrymme för benen och bättre mat, mer dryck plus att man kan se alla filmer direkt från början. Det var god mat och det blev ett antal småflaskor vin plus en konjak under resans gång! Vi var rejält försenade från Beijing, men de flyger alltid lätt in den förseningen och landar alltid på utsatt tid eller tidigare i Köpenhamn. Tror aldrig att jag under tiotalet resor varit med om att planet varit försenat i Köpenhamn, så jag förstår SAS:s slogan om att vara världens mest punktliga flygbolag.

Med lite flyt hinner jag sedan med tåget 19.06 till Karlskrona, men idag tog bagageutlämningen för lång tid. Eftersom jag alltid checkar in tidigt kommer mitt bagage alltid sent, men faktiskt så inte denna gången utan det var mer att det tydligen tog tid att få ut bagaget. Var klart 19.15 och sedan ut och köpa biljetten till Karlskrona till tåget 20.06, kö där också men tio minuter senare var där en helt enorm kö. Som tidigare fungerade inte mitt VISA-kort med chippet och man måste egentligen betala med chip och pinkod, men den snälle mannen i kassan lät mig testa med magnetremsan och kod (går inte att köpa utan kod) och det fungerade. Annars har jag i och för sig mitt svenska företagskort och mitt kinesiska kort som reserv och båda har numera chip. Hade sen tänkt ta en pölse och en stor öl, men där fungerade kortet varken med chip eller magnetremsa, så jag fick avstå detta!

I väntan på min stora resväska vid bagageband åtta på Kastrup

I väntan på min stora resväska vid bagageband åtta på Kastrup

Sen var det bara att vänta på tåget som kom i precis rätt tid och jag hittade vagn 14 och den “tysta kupén” som vanligt. Den brukar alltid ligga först eller sist, men nu låg den i mitten och det var en enorm trafik av folk genom vagnen fram till Kristianstad, där tåget kopplar ifrån vissa vagnar. Sen var det byte till buss som gällde i Karlshamn och i Karlskrona den vanliga femminuterspromenaden till Norra Möllebacksgränd där jag öppnade dörren 23.40.

Tåget på Kastrup som kom innan det till Karlskrona gick till Helsingborg

Tåget på Kastrup som kom innan det till Karlskrona gick till Helsingborg

Nu blir det ett uppehåll i denna bloggen eftersom jag bara skriver här när jag är i Kina, men ni får gärna läsa min andra blogg Karlskronabloggen och annars rekommderar jag läsning av ocensurerade svenska medier som Avpixlat, Fria Tider och Sweden Confidential. När man periodvis bor utomlands och mest läser utländska medier och ocensurerade svenska medier får man ett helt annat perspektiv på den totalt absurda och helt unika censur som genomsyrar alla svenska gammelmedier, oavsett om det gäller SVT, TV4, SR, Aftonbladet, Expressen, BLT o s v. Alla har samma gemensamma agenda att dölja och tillrättalägga verkligheten för svenska folket!

Så läs även ocensurerat och jämför med gammelmediernas reportage om samma nyheter och bilda dig sedan en egen uppfattning om tillståndet i demokraturen Sverige!

Minimal handling på Hongqiao

Monday, July 16th, 2012

Idag var jag tillbaka på Hongqiao igen och pratade med Lisa igen och nu har hon och Sharon öppnat upp hela affären igen, men bara med kinesiska märken. Ser i och för sig likadana ut som märkeskläderna, men försäljningen är minimal just nu berättade hon. Hon hoppades fortfarande att på lördag ska det kunna fungera även med märkeskläder, men då är jag inte kvar och de hade inget bakom båset att erbjuda idag. Köpte dock en kinesisk t-shirt och en annan tröja som var rätt häftig och till en bråkdel av de priser motsvarande kinesiska tröjor kostar t ex på Yonghui, Walmart eller Carrefour.

Däremot var Converseskorna tillbaka under disken hos skoförsäljarna till vanliga priset 50 kronor, fast det var inte mycket man kunde välja mellan. Nu var det dock så att jag var ute efter ett par “Converse” med kinesisk märkning på skorna (loggan är samma) så det blev ett inköp av sådana, fast det var dock totalt omöjligt att fixa vita i storlek 37 så det fick bli röda och jag hoppas det går bra, annars får jag fixa vita nästa gång!

Middagen inmundigade vi sedan på en sydkoransk restaurang som ligger nära Shuanglong och på bekvämt promenadavstånd.

På kvällen var det sedan tyvärr dags att checka in på SAS och skriva ut boardingkortet!

16-7-1.jpg

Massor av Converseliknande skor till salu på en tvärgata nära Himmelens Tempel och Hongqiao Pearl Market. Ångrar nästan lite att jag inte köpte några par för priset var bara 20-25 kronor paret!

16-7-2

Det var faktiskt rätt billiga gitarrer till salu alldeles utanför Hongqiao Market!

16-7-3

Ingen bra bild, men faktiskt första gången jag sett en man gå med ett paraply för att skyla sig mot solen, nästan alla kvinnor gör det! Valde mest bilden för att den visar den alldeles nya lokalaste polisstationen som går att se från norra balkongen och att det är just här jag ibland går in och hämtar Ella på Beijing Little Professor Bilingual Kindergarten.

16-7-4

Här är min mat på den sydkoreanska restaurangen! Den var otroligt varm och serverades i något som måste vara någon gjutjärnsskål som höll värmen helt otroligt bra. Kanske inte världens bästa mat, men helt klart OK med kött, grönsaker och ris!

Syrsorna och alla mosquitos

Sunday, July 15th, 2012

Det är ett fullständigt makalöst liv i vissa av träden med alla syrsor som söker sig dit! Sen tystnar de en stund innan det börjar igen och det är även i träden vid gatan på norra balkongen. Kanske därför också som fågellivet ökat så enormt på bara några år för här har de ju mat!

Mindre roligt är alla mosquitos som på något sätt tagit sig in i lägenheten, vet inte om det är glipan i myggnätet i balkongdörren i söder eller om det var genom ett litet hål under nätet i fönstret i badrummet. Jag hade nog en sex-sju stick på ryggen i morse och tidigare enstaka på fötterna.

Tog en eftermiddagspromenad till en av mina favoritmarknader som är en frukt- och grönsaksamarknad och där jag aldrig sett någon utlänning. På övervåningen har de dock försäljning av kläder, skor o s v. Tidigare var marknaden utomhus och då var allt huller om buller så det kunde stå skoförsäljare och köttförsäljare bredvid varandra, men nu är allt separerat.

Vi hade tänkt gå ut och äta lite idag på en koreansk restaurang, men Ellas mamma ville komma och göra jiaozi, så det blev fallet! Fantastiskt goda och vi åt faktiskt upp precis allihopa!

Skyltdockor har alltid västerländskt utseende i Kina

Skyltdockor har alltid västerländskt utseende i Kina

Skyltdockor har alltid västerländskt utseende i Kina

Ella gör ett specialtecken

Vi följde som vanligt Ella och hennes mamma hem och här gör Ella något specialtecken som tydligen någon mycket berömd artist i Kina gör!

Pippi Långstrump i Nationalarenan

Saturday, July 14th, 2012

Idag kom Ella och hennes mamma för att äta lunch och efter lunch följde jag med dem med buss 29 till Jinsong och sedan tunnelbanans linje 10 två stationer till Guomao samt därefter sex stationer på linje 1 västerut till Tiananmen West där nationalarenan för opera, teater och musik ligger bredvid Himmelska Fridens Torg. Arenan kallas helt enkelt för “Ägget” och jag har skrivit ett inlägg i Karskronabloggen så ingen mening att göra en dubblett här:

Karlskronabloggen: “Pippi Långstrump på kinesiska i Nationalarenan”

Pippi Långstrump på kinesiska i Nationalarenan

Ella visar sin mammas trafikkort innan vi tar buss 29. Bussresorna kostar 40 öre och tunnelbanan två kronor inklusive alla byten, så det det blev en totalkostnad på 4,80 kronor för dessa resor tur och retur under dagen för min del! Lite skillnad mot de sinnessjuka priserna för allmänna lokalkommunikationer i Sverige.

Pippi Långstrump på kinesiska i Nationalarenan

På väg ut till tunnelbanan igen så har jag fått tillbaka kameran och här syns huvudingången till arenenan som ligger i norr!

Sen blev det middag hemma med diverse rester och nytillverkat. Ella och hennes mamma nöjde sig mest med min pasta och köttfärssås som blev över igår och de sa den var mycket god. Jag höll inte med riktigt för just denna kinesiska pastan är inte så god som en annan variant och hade fått koka lite för länge, men såsen var faktiskt rätt lyckad igår! Vi tre andra höll tillgodo med nyköpt kinesiskt varmt bröd och diverse grönsaker plus att kineserna i familjen även högg in på en död fisk ;-)

Alltid trist att behöva lämna Beijing

Friday, July 13th, 2012

Idag skulle jag egentligen åkt och handlat en del på varuhusen, men det är som alltid, när dagen jag ska åka härifrån närmar sig är ingenting roligt längre så det fick bli en hemmadag igen. Vi får se hur det blir det resterande få dagarna. Som mina planer är just nu hoppas jag dock bara på ett kort återbesök i Sverige, främst för att träffa barnbarnen som är på sommarsemester i Sverige innan de återvänder till Singapore.

I morgon ska jag i alla fall in till centrum med Ella och hennes mamma och se Pippi Långstrump i “Ägget” vid Himmelska Fridens Torg. Får se om jag kan få några bilder därifrån, för det är tydligen fotoförbud under föreställningarna, men med den lilla kameran och utan blixt fixar jag säkert det! Sen blir det middag när Helena och Lucky ansluter efter föreställningen.

I övrigt var det mest att svara på jobbmail plus ett kort besök på Shuanglong för att handla lite inför middagen. Idag är det min tur att fixa middagen igen och det blir pasta och köttfärssås med massor av vitlök plus två olika sallader! Igår hade de en rejäl översvämning i varuhuset och tror inte det var regnandet utan någon form av vattenläcka och rulltrapporna hade förmodligen fått någon form av kortslutning av vattenmassorna på första våningen. Idag var dock allt återställt så det såg normalt ut och rulltrapporna fungerade igen!

Shuanglong

Entrén till Shuanglong som dels är ett varuhus men dessutom har en liten galleria med småbutiker. En del med flottare bilar kan även parkera direkt utanför entrén utan att parkeringsvakterna har några synpunkter på det.

Klänningsaffär inne i Shuanglong

Här är en liten klänningsaffär inne i Shuanglong och jag har ju flera gånger tidigare visat en annan affär som ligger på promenadvägen till Shuanglong där de har otroligt häftiga kreationer, ungefär som svenskt 1960-tal och denna affär är inte långt efter!

Bild från eftermiddagspromenaden

Hann med en kort eftermiddagspromenad också och ovan en bild från ett av husen mitt i området där etagelägenheterna på första och andra våningen har “strandtomter”.

Ensamkommandebluffen i Sverige

Thursday, July 12th, 2012

Idag blev det mest att svara på mail på förmiddagen plus att jag skrev några inlägg i Karlskronabloggen. Fick tips av en kompis om ett helt otroligt sanningsenligt svar på en insändare i Jönköpings-Posten angående de s k “ensamkommande flyktingbarnen” som vi som läser ocensurerade medier redan vet varken är barn, ensamkommande eller flyktingar. Det var en insändare som tidigare frågat varför det bara kommer ensamkommande “pojkar” och inga “flickor” och då fick det häpnadsväckande svaret från Svenska Afghanistankommittén:

“Svaret är att inga familjer eller släktingar skickar sina döttrar eller flickor ensamma på månadslånga resor till Sverige. Så förhåller det sig.”

Där har man svart på vitt att det inte handlar om några “ensamkommande flyktingbarn” utan de skickas av sin släkt till Sverige för att bli s k “ankarbarn” och sen kan hela släkten flytta till Sverige som “anhöriginvandrare”. Jag har skrivit ett längre inlägg om detta i Karlskronabloggen som jag länkar till nedan liksom till artiklarna på Sweden Confidential och Avpixlat!

Karlskronabloggen:
“Bluffen med de s k ensamkommande barnen”

Sweden Confidential:
“Freudiansk felskrivning avslöjar ensamkommandebluffen”

Avpixlat:
“Afghanistankommittén erkänner – ensamkommande är inte ensamma”

Här i Beijing är det helt otroligt kvavt idag, det kom just ett riktigt skyfall som kanske varade en kvart, men sen tittade solen fram och jag var just och handlade lite och nu ska jag ge mig ut på en promenad i stället för de löpningar som nästan aldrig blir av under denna vistelse i Beijing.

Efter regnovädret

Efter riktiga regnskurar ser det ofta ut så här på parkeringsplatserna i omgivningen! Det är inte alltid dålig luft i Beijing utan ibland förmörkas himlen av sand som blåser in från en öken långt västerut och när regnet sen kommer faller sanden till marken!

Mycket goda klyftpotatis!

Wednesday, July 11th, 2012

Idag nöjer jag mig i denna bloggen med ett kort inlägg efter gårdagens långa med 20 bilder! Det får bli en enda bild idag och det är på de klyftpotatis som var en del av middagen jag fixade ikväll. Riktigt goda faktiskt och det är sällan jag säger så om maten jag själv fixar!

Skärs först i skivor och kokas sedan fyra-fem minuter för att sedan mixas med olja och kryddor i en stor skål därefter in i ugnen och blandas runt med jämna mellanrum tills de ser bra ut! Helt perfekt tillsammans med ketchup och den köttsås med vitlök och lite sallad jag gjorde som tillbehör!

Jag har tidigare köpt dyr olivolja, som faktiskt är dyrare än i Sverige, men har nu upptäckt att det blir precis lika gott med den otroligt mycket billigare majsoljan jag handlade senast och jag har testat den till pannkakor, potatismos, köttfärssås, pizzadeg o s v och det är absolut ingen skillnad i smak!

Mycket goda klyftpotatis

Härligt besök i Longtanparken men grymt varmt!

Tuesday, July 10th, 2012

Idag steg jag upp lite tidigare och svarade på mail ett par timmar och sen hängde jag med Helena på buss 51 till stället där hon byter buss för att komma till kontoret! För min del var det sedan bara att promenera över gångbron över Andra ringvägen till Longtanparken! Just denna park är min absoluta favorit bland Beijings parker, helt underbar miljö med den stora sjön i mitten och alla aktiviteter man kan kan ägna sig åt oavsett årstid.

Longtanparken ligger rätt nära där vi bor och det tar väl en kvart för mig att springa dit när jag är vältränad och en dryg halvtimme att promenera, men idag blev det buss 51 i den riktningen! Besöket i den betydligt större Beihaiparken i centrum blev ju en besvikelse eftersom lotusblommorna överhuvudtaget inte slagit ut där och bladen överhuvudtaget inte nådde över vattenytan, så det var något som var riktigt fel där i år.

Inträdet till Longtanparken är två yuan vilket motsvarar drygt två kronor och helt värt denna summa! Ibland springer jag dit på morgonen vilket tar en kvart och om jag nöjer mig med att springa längsta rundan inom parken tar den en halvtimme och sen en kvart tillbaka så det blir rätt exakt en timme (när jag är vältränad).

I Longtanparken var lotusblommningen i full gång och alla vanliga aktiviter i form av gymnastik, dans, pingis, tai-chi, drakflygning o s v var igång och nedan kommer ett okommenterat bildspel med 20 bilder där det som vanligt går att klicka på varje bild för att se en större bild!

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Longtanparken i Beijing den 10 juli 2012

Promenerade sedan hela vägen tillbaka hem i den extrema värmen. Det var visst bara 32 grader men “real feel” enligt vädertjänsten 41 grader så det var rejält svettigt, men hellre det än snålblåsten i Karlskrona och det blev några stopp på vägen för att fylla på vätskeförrådet plus att jag stannade till och kollade den gigantiska antik- och loppmarknaden på Panjiayuan. Blev mycket förvånad att det var så många säljare där en vanlig vardag för det brukar vara helger och torsdagar som gäller där och på helgerna har jag räknat till upp mot 5000 försäljare om man inkluderar de som har fasta affärer här!

Skönt att komma hem med AC:n igång i lägenheten! Brukar annars gilla att sitta på balkongen i söder och läsa, men idag är inte det att tänka på så det blir datorn som gäller eller möjligen om det är någon bra film på HBO eller den andra odubbade filmkanalen!

Sen får vi se om det blir hämtmat eller besök på min favoritrestaurang för middagen ikväll och det lutar tyvärr åt det förstnämnda just nu när klockan är 18.00 i Beijing och jag skriver detta inlägg…

…men precis när jag skrivit det ändrades det till min favoritrestaurang!

Rejält regnande på natten

Monday, July 9th, 2012

För det mesta är det så under sommaren att det kan regna riktigt rejält under nätterna, men rätt sällan under dagarna (med vissa undantag). Inatt vaknade vi av att det regnade rejält så vi stängde av luftkonditioneringen och öppnade balkongdörrar och några fönster. Riktigt frisk luft som kom in av detta regn så det var skönt att somna om.

Dagen blev sen mest arbete plus att jag fixade en pizza till lunch och den blev väl halvhyfsad i alla fall. Har inte gjort så många pizzor denna vistelse i Beijing och den ryska torrjästen som någon köpte i en jätteförpackning (inte jag) är säkert utgången för länge sedan, liksom mjölet som någon (inte jag) köpte i en 25-kilossäck som det aldrig funnits en chans att förbruka innan “bäst-före-datum”.

På kvällen var planerna att vi skulle äta på min favortirestaurang, men det blev ändrade planer så jag fick hålla tillgodo med lite hämtmat, som dock var riktigt god!

Översvämning på Shuanglong

På morgonen var jag på ett tidigt besök på Shuanglong det hade tydligen regnat in en del under natten. Det stod även lite spänner och handfat som samlade upp vatten lite här och var på övervåningen eftersom det fortfarande duggregnade lite på förmiddagen.

Översvämmad gata utanför Yonghui

Förvånande att se så mycket vatten utanför huvudingången till Yonghui sent på eftermiddagen då det inte regnat under hela dagen mer än lite duggregn tidigt på förmiddagen. Det måste varit ett rejält regnande under natten eftersom så mycket var kvar. Inte lika mycket som förra sommaren i augusti då vattnet nästan var uppe vid entrén till varuhuset, men då spöregnade det mitt på dagen när jag var tvungen att gå dit för att handla och trots paraply var jag totalt genomblöt när jag kom dit.

Taxibil som forsar fram utanför Yonghui

En taxibil som forsar fram i vattenmassorna utanför Yonghui

Lugn söndag hemma idag

Sunday, July 8th, 2012

Idag tog vi det bara lugnt och stannade hemma förutom att Helena cyklade iväg och handlade frukt och grönsaker på en närliggande marknad och jag handlade lite köttfärs och dryck på Yonghui. I övrigt var det mest jobb för min del då jag under sommaren förlägger mina 20 timmar i veckan under helger när mina arbetskamrater i Karlskrona inte jobbar.

Nedan kommer två bilder från denna dag i på Hongyan Road i Beijing.

Ny entré vid östra delen till bostadsområdet bredvid

Nu börjar den nya entrén vid östra delen av bostadsområdet närmast bli klar. Det är exklusiva villor i på upp emot 500 kvadratmeter plus bostadskomplex med lägenheter och huvudingången i norr är riktigt läcker med statyer och liknande och jag tror jag visat den tidigare.

Södra ingången till vårt bostadsområde

Här kommer en översikt från södra delen av vårt bostadsområde med den ingången till området och till höger vaktkuren där vakten står och alla män i grå kläder är en del av den armé av äldre “trädgårdsmästare” som jobbar med gräsklippning, häckklippning, bevattning o s v hela dagarna. I bakgrunden det som förhoppningsvis snart blir en jättestor park med en konstgjord sjö i mitten, men nu mest påminner om en vildvuxen soptipp.