Archive for June, 2011

Ändrade planer idag också med dubbla pizzor!

Thursday, June 30th, 2011
Ändrade planer än en dag!
Idag fixade jag en pizza till lunchen och sen var tanken att vi skulle göra lite kött och stekt potatis till middag, men på eftermiddagen dök det plötsligt upp tre ungdomar här, som egentligen skulle kommit en annan dag!
De ville gärna smaka min pizza så det var bara att promenera till affären och köpa tomater, bacon och Pepsi!
Jag tror de blev nöjda, de åt i alla fall upp hela pizzan och större delen av pizzasalladen! Det är annars rätt ovanligt att man har en vanlig ugn i Kina, men vi har ju en sedan några år tillbaka och det skulle vara
svårt att klara sig utan den som jag ser det! Inte bara för pizzor, men att baka bröd och liknande och inte bara äta det ångkokta kinesiska brödet som i princip inte smakar någonting. I övrigt är jag en stor
älskare av kinesisk mat (undantaget den som serveras på “Kina”-restauranger i Sverige, för det är ingen kinesisk mat), men just de här ångkokta och helt smaklösa frukostbröden har jag svårt för!

Idag fixade jag en mindre pizza till lunchen och sen var tanken att vi skulle fixa kött och stekt potatis till middag, men på eftermiddagen dök det plötsligt upp tre ungdomar här, som egentligen skulle kommit en annan dag!

De ville gärna smaka min pizza så det var bara att promenera till affären och köpa tomater, bacon och Pepsi! På bilden nedan är pizzan just klar och håller på att delas!

Pizza i Beijing

Jag tror de blev nöjda, de åt i alla fall upp hela pizzan och större delen av pizzasalladen! Det är annars rätt ovanligt att man har en vanlig ugn i Kina, men vi har ju en sedan några år tillbaka och det skulle vara svårt att klara sig utan den som jag ser det! Inte bara för pizzor, men att baka bröd och liknande och inte bara äta det ångkokta kinesiska brödet som i princip inte smakar någonting.

I övrigt är jag en stor älskare av kinesisk mat (undantaget den som serveras på “Kina”-restauranger i Sverige, för det är ingen riktig kinesisk mat), men just de här ångkokta och helt smaklösa frukostbröden har jag svårt för att äta!

Den “kinesiska” mat som serveras i Sverige är i regel en variant av det “Kantonesiska köket” från sydöstra Kina, fast inte tillagad på samma sätt. För min del föredrar jag “Beijingkökets” mat, men ännu hellre den enormt kryddstarka maten från “Sichuanköket“, därifrån finns några helt fantastiska maträtter! Det finns ännu fler olika “kök” i Kina och den underbara “mongoliska hotpoten” har jag nog skrivit om tidigare, men Sichuanmaten är och förblir min favorit i Kina!

Dubbla långpromenader

Wednesday, June 29th, 2011

Det blev ingen löpning idag heller, men två långpromenader på långt mer än en timme båda gångerna! Glömde tyvärr sätta igång klockan på GPS:en på morgonen, men det var cirka en och en halv timme och ungefär lika länge på eftermiddagen då jag inte tog med min Garmin Forerunner!

Jag har nog skrivit om den stora växtmarknaden som ligger en liten bit härifrån och det var verkligen en krukväxter jag skulle kunna tänka mig att handla där för det är extremt billiga priser om man jämför med priserna på krukväxter i varuhusen! Kollade även in lite kort på Stone City som ligger alldeles bredvid och som jag ska skriva betydligt mer om senare, antingen här eller på min nya sajt om Beijing.

När jag är i Beijing brukar det bli mer tid till att läsa böcker och jag läste ut “Flicka med pärlörhängen” på eftermiddagen och det är en fantastiskt bra skriven bok, men jag störde mig faktiskt rejält på en del “klumpiga” översättningar i denna svenska utgåva som jag inte kan tänka mig att det står i den engelska ursprungliga utgåvan av boken! Så någon av de närmaste dagarna ska jag åka in till “The Foreign Bookstore” på Wangfujing och köpa och läsa den engelska ursprungliga texten i boken!

Eftermiddagspromenaden tog jag vid femtiden och då är det ett enormt folkliv även i denna lilla del av Beijing! Det är helt fantastiskt och jag bara njuter av att gå runt och kolla folklivet vid denna tid på eftermiddagen! Det är svårt att förklara, men det är bara så jag känner i underbara Kina och underbara Beijing!

På kvällen var tanken att jag skulle fixat svensk middag med raggmunk, fläsk/bacon, lök och lingonsylt, men det blev ändrade planer p g a de pågående skolavslutningarna, så jag fixade en lite enklare variant till mig själv som smakade mycket gott! Det blir något “svenskt” i morgon kväll i stället!

Idag kom värmen tillbaka igen

Tuesday, June 28th, 2011

Efter tre-fyra dagar med “svalt” väder (med Beijingmått mätt) så var värmen tillbaka igen idag! Det gör mig i och för sig ingenting för jag tycker det är underbart även om svetten rinner t o m när jag går till närmaste affären! Jag hade tänkt jag skulle springa varje morgon denna veckan, men jag hoppade över det av olika skäl idag, men jag promenerade några “varv” inom området i stället och det kändes helt OK! Mitt vänsterknä känns betydligt bättre och “svullnaden” (eller vad man ska kalla det) har gått tillbaka rätt ordentligt!

På kvällen blev det mest surfande, mailsvarande och uppdaterande av några egna webbsidor plus kommentarsskrivande på andra populära svenska hemsidor, plus att jag fortfarande skrattar åt Aftonbladets enorma fadäs med sitt “scoop” om Politiskt Inkorrekt!

Måndag igen

Monday, June 27th, 2011

De senaste dagarna har det inte varit så där helt otroligt varmt i Beijing och det är t o m lite svalkande vindar ibland på morgonen. När jag har varit ute och promenerat senaste veckan har det varit ett väldigt knakande ljud i vänster knä hela tiden, men det hade blivit lite bättre senaste dagarna så jag provade att springa tre “varv” idag och visst gör det ont och vänster knä känns allmänt ostabilt, men det blev absolut inte värre under tiden jag sprang, så jag hoppas fortfarande jag kan “springa bort” värken! Vi får se under den kommande veckan!

I övrigt var det en lugn dag med att svara på mail från släkt och vänner, bl a om en mycket intressant affärsidé som jag nog får tillfälle att skriva mer om ifall den blir verklighet!

Jag måste också skriva att Politiskt Inkorrekt går från klarhet till klarhet som Sveriges bästa nyhetsförmedling och numera skummar jag bara “ickenyheterna” på Aftonbladet och Expressen och läser sedan om de riktiga nyheterna på Politiskt Inkorrekt! Det enda som saknas är en lite bredare rapportering med sport och liknande, men det kommer förhoppningsvis så småningom!

De lokala BLT och Sydöstran har jag helt övergett för länge sedan efter deras löjliga försök att ta betalt för sina censurerade nyheter på nätet.

Trevlig söndag när Aftonbladet gjorde bort sig!

Sunday, June 26th, 2011

Det blev mycket tvätt och liknande hushållsbestyr på eftermiddagen och kvällen och jag fick mig sedan några riktigt goda skratt när jag såg att Aftonbladet gjorde ofrivillig gratisreklam för Sveriges bästa nyhetsförmedling Politiskt Inkorrekt!

Helt obegripligt att Aftonbladet tydligen inte förstår att såna artiklar får totalt motsatt effekt och besöksantalet på Politiskt Inkorrekt fördubblades jämfört med normalt under kvällen och det var nog många nya svenska läsare som fick sig en tankeställare när de för första gången läste ocensurerade svenska nyheter på Politiskt Inkorrekt ikväll!

Det var också många roliga kommentarer att läsa både på Politiskt Inkorrekt och Aftonbladet även om Aftonbladets censorer nog hade en extremt jobbig kväll och hur många hundratals eller tusentals kommentarer de raderade under den artikeln vet de tyvärr bara själva!

Normalt tillåter ju varken Aftonbladet eller andra “gammelmedier” överhuvudtaget kommentarer till artiklar där de inser att läsarna inte håller med, så varför funktionen var igång idag vet jag inte?

Jag har även skrivit ett lite längre inlägg om Aftonbladest misstag i Karlskronabloggen!


Midsommardag i Beijing

Saturday, June 25th, 2011

Idag tyckte jag att jag förtjänade en lugn dag i min ensamhet så jag satt omväxlande vid datorn och på “min” balkong och läste! Det är verkligen härligt där på balkongen för på sommaren står solen så högt på himlen att där är skugga och under vår, höst och t o m vinter värmer solen så mycket att det faktiskt går att sitta där hela året ifall solen lyser, vilket den i princip alltid gör i Beijing förutom enstaka regnoväder under sommarmånaderna.

Annars är det så att det är få kineser som använder sina fina balkonger, de används mest för att hänga tvätt och annars som förråd och det är ytterst få i detta bostadsområde som t ex har några stolar och bord och utnyttjar dessa underbara balkonger! Dock har jag nu sett en del som bor i de nedersta etagevåningarna som bygger uteplatser och nedan kommer en bild från en sådan där en man hållt på att bygga detta fina trädäck och i den lilla porlande bäcken simmar guldfiskarna, fast jag provade att mata dem med lite bröd, men de var inte intresserade.

Midsommardag i Beijing

Ska se om jag kan få någon bra bild på en annan sådan uteplats från bottenvåningarnas etagelägenheter! Den är verkligen något alldeles extra och helt nybyggd, men den är fortfarande inhägnad och stora häckar omkring!

Midsommarafton i Beijing

Friday, June 24th, 2011

Det blev inget direkt midsommarfirande för min del i Beijing, förutom lite god mat, god kinesisk öl och några snapsar med kinesiskt “flygbränsle”! Kollade på Svenska Ambassadens hemsida för att se ifall de hade återinfört det trevliga midsommarfirandet i trädgården på midsommardagen, men det är numera flyttat till den 7 juni istället, dvs dagen efter Sveriges Nationaldag och det hade jag helt missat! Det såg att ha varit en trevlig tillställning med många sponsorer så det var synd att jag helt missade det!

I morse var det annars riktigt härlig luft efter det enorma regnandet igår och under natten och det regnade faktiskt fortfarande när jag steg upp vid sextiden! Jag tog en bild idag och jämför den med hur det såg ut igår nedan när det gäller luftkvalitet! Även om man tar upp bilderna i större versioner så framgår kanske inte skillanden så mycket för de byggnader man ser längst bort ligger många kilometer bort och igår såg jag inte ens den vita skyskrapan vid östra fjärde ringvägen som ligger mindre än en kilometer bort!

Midsommarafton i Beijing

2011-06-23 tidigt på morgonen

Midsommarafton i Beijing

2011-06-24 tidigt på morgonen

I övrigt var mitt projekt under dagen att fixa till den stora balkongen i söder så jag tömde den helt på innehåll, tvättade golv och väggar, putsade fönster mm precis som jag senast gjorde för exakt ett år sedan! Där har jag min läshörna och med stol, bord och växter på plats igen var det skönt att slå mig ned med en iskall öl framåt kvällen!

Lövmarknadsdag i Beijing

Thursday, June 23rd, 2011

Det är nog faktiskt bara tredje gången på alla år som jag helt missat Lövmarknaden i Karlskrona, tidigare var det bara 2008 och 2010 då jag också var i Beijing. Här är det naturligtvis en helt vanlig dag och idag kom in ett enormt regnväder över Beijing sent på eftermiddagen så jag passade på att handla lite dessförinnan eftersom jag ska tillbringa helgen på egen hand!

Det var verkligen “blixtar och dunder” under många timmar under tidig kväll och sen kväll och regnet formligen vräkte ned! Det lär ha varit det värsta regnvädret i Beijing på hundra år om man ska tro vissa nyhetskanaler och visst regnade det mycket, men framförallt ovanligt länge och åskan kom tillbaka flera gånger under den sena kvällen! Fast några översvämningar eller liknande var det inte i denna del av Beijing!

Kollade även en riktigt bra film som jag nog sett tidigare som heter “For Hope” och som går på en av filmkanalerna. Den har ett antal år på nacken och det är kul att se dessa filmer igen som jag såg på svenska filmkanaler för kanske fem-sex år sedan då de var mer aktuella!

Omväxlande internetsurfande och storstädning

Wednesday, June 22nd, 2011

Idag skulle det bli regn och åska på eftermiddagen enligt prognoserna så vi passade på att handla på förmiddagen, men varken regn eller åska har kommit och prognosen är nu ändrad! Passade även på att tvätta alla golven i lägenheten och påbörjade lite på balkongerna!

Jag kollade ju på partiledardebatten Sveriges Riksdag förra veckan, men jag såg och hörde inte precis allt så jag passade på att se och höra lite mer från riksdagens webb-TV. Kunde heller inte låta bli att se en repris på den för Maud Olofsson så totalt pinsamma “debatten” med Jimmie Åkesson som jag förutsätter var den utlösande faktorn till att hon avgick som partiledare redan två dagar senare.

Var annars mest intresserad av att se Thoralf Alfsson från Kalmar i gårdagskvällens sena justitiedebatt i riksdagen (slutade 23.00 svensk tid och då var klockan 05.00 här och jag sov som en stock) och han skötte alldeles utmärkt och fick verkligen in en klockren KO på Johan Pehrson från Folkpartiet i slutinlägget, vilket t o m ledde till viss munterhet bland de närvarnade rödgröna som nu får Sverigedemokraternas stöd i omröstningen om anmälningsplikt för idrottshuliganer!

Tog sen en promenad i området, men den lilla kameran strejkade just när jag skulle ta en klockren bild på en av trädgårdsarbetarna som satt på huk och vattnade gräset. Förmodligen hade han somnat i denna ställning för vattnet forsade ut på gångarna men min kamera ville inte öppna sig och just då kom även en av hans chefer och skällde riktigt ordentligt! Synd att jag missade dessa bilder, det blir till att antingen ta med systemkameran eller att köpa en ny liten kamera. Nu åker min lilla Samsung i soporna de närmaste dagarna!

Fick i alla fall en bild nedan och det var tydligen så att de högtryckstvättar alla gångvägar i området och det är det de två männen på bilden nedan håller på med! Varje morgon tvättas dessa gångvägar av kvinnor och speciellt de svarta marmorinläggningarna vid sidorna är de mycket noga med! Man kan på bilden också se hur otroligt grönt allting är, trots att det i princip aldrig regnar.

Tvätt av gångvägarna med högtryckstvätt

Invasion av trädgårdsarbetare

Tuesday, June 21st, 2011

Idag var det en formlig invasion av trädgårdsarbetare till bostadsområdet när jag tog en morgonpromenad i stället för att springa! Luften är alldeles för dålig för att jag ska springa just nu, även om det är mycket bättre luft  inom området än utanför med tanke på alla bäckar och fontäner. Normalt sett brukar det komma ett gäng på tio-tolv äldre män i gröna tröjor som sköter gräsmattorna och blommorna i området, men idag var det mångdubbelt fler och de började redan klockan 07.00 med att klippa gräset nedanför med sina dundrande motorgräsklippare och höll sedan på hela dagen! Det är helt grymt vad grönt allting är här om man jämför med vissa områden utanför som inte vattnas och jag ska se om jag kan återkomma med några bilder från olika delar av området!

I övrigt satt jag mest vid datorn hela dagen, förutom en eftermiddagspromenad ned till ett ställe där de säljer krukväxter mycket billigt (jämfört med Sverige) och vi har handlat en del där tidigare och jag ska gå dit i helgen igen och handla lite när jag åter har en långhelg på egen hand! Det är nämligen sluttentamen i Middle School och tentamensplatsen ligger i helt motsatt del av Beijing så det skulle ta en och en halv till två timmar enkel resa vilket blir alldeles för mycket.

Både lunch och middag blev hemlagade kinesiska läckerheter med god kinesisk öl!