Archive for September, 2011

Idag var det riktigt kallt på morgonen!

Friday, September 30th, 2011

Både den nya och gamla termometern har “försvunnit”, men idag tror jag faktiskt inte att det var mer än åtta-nio grader på morgonen och riktigt kalla vindar! Vindarna är bra för det innebär nästan alltid klarblå himmel över Beijing! Det blev dock ingen löpning idag heller, men jag ska försöka komma igång med det ordentligt igen, annars får jag vänta tills jag är i Karlskrona igen.

Även idag blev det bara inneaktiviteter med städning, tvättning och uppdatering av Karlskronabloggen, som nu börjar få riktigt många besökare. På ett sätt bra men på ett sätt dåligt än så länge, men det ska jag utveckla en annan gång!

Jag brukar ju försöka visa minst en bild varje dag och det får även idag bli från norra balkongen där en man med en extremt överlastad cykel välte. Jag såg honom när han närmade sig korsningen och att lasten var alldeles för stor och lutade mer och mer åt vänster. Efter korsningen stannade han och försökte omfördela lasten, men då välte hela cykeln bakåt och jag har visat en liknande händelse mer i närbild tidigare.

En cykel som har vält

Nu är det åter helt perfekt luft i Beijing

Thursday, September 29th, 2011

Efter gårdagens helt bedrövliga luft som låg som ett lock över Beijing var det idag friska vindar på morgonen och klarblå himmel! Det är ytterst sällan det blåser i Beijing jämfört med Karlskrona, men blåser det så är det på morgonen!

Idag blev det mest inneaktiviteter med uppdateringar på Karlskronabloggen och nu har Ella och hennes mamma åkt hem till Ningbo ett par veckor för kinesiskt nationaldagsfirande.

Dagens bild får bli från norra balkongen där två kvinnor hade ett rejält argumenterande om hur man parkerar sina bilar. Kineser är annars rätt lugna och blyga, men ibland kan det hetta till ordentligt, åtminstone ordmässigt, som jag skrivit om flera gånger tidigare! Det var inga problem här, jag tycker det var mest konstigt att kvinnan med den vita Volkswagen inte klarade att köra ut från sin parkeringsplats i första läget!

Lite oförargligt parkeringsbråk i Beijing

Idag återföll jag till löpningsmissbruket

Wednesday, September 28th, 2011

Jag kände inte för att springa när jag vaknade, men framåt förmiddagen blev känslorna för starka så jag drog på löparskorna och sprang en runda! Det blev ingen lång runda för luften i Beijing var idag nog den sämsta jag varit med om. Jag tycker luften förbättrats enormt på bara fyra år, men just idag var det helt bedrövligt och såna dagar är det alltid lite av en “bränd” doft i luften och jag antar det är avgaser från bilar och utsläpp från fabriker plus att det inte blåser alls utan allting hamnar som ett lock över Beijing.

Det blev annars bara en runda till en av affärerna för att handla lite och på väg tillbaka såg jag att de nu satt upp även kinesiska flaggor vid huvudingången till bostadsområdet inför nationaldagen den 1 oktober.

Kinesiska flaggor inför nationaldagen den 1 oktober


Idag ville fåglarna inte ha någon mat

Tuesday, September 27th, 2011

Idag var jag ute en kort sväng på förmiddagen och då pågick nedanstående reparation av en stenbro (påminde mig om en gammal arbetskamrat Kaj Försäkringskassan i Rödeby som länge trodde jag hette just Stenbro i efternamn!)

Såna här “broar” finns överallt i området med strömmande vatten under och tydligen hade en del stenar och plattor lossnat, men när jag gick förbi var det inga som jobbade, utan jag tror de väntade på att cementen skulle stelna!

Reparation av bro

Sent på eftermiddagen kom sedan Ellas mamma och lämnade Ella hos mig och lite senare tog Ella och jag en promenad för att mata fåglarna med överblivet bröd, men då var det redan mörkt och de fåglar vi såg var inte alls intresserade av att äta, så vi tog med brödet tillbaka hem!

Det blev lite olika smårätter idag och Ella gillade verkligen mina klyftpotatis som hon friskt doppade i kinesisk ketchup och sedan åt.

Ella äter Lasses klyftpotatis

För första gången stod jag i kön för att köpa ägg!

Monday, September 26th, 2011

Fattiga riddare och Rika riddare har jag gjort många hundra gånger tidigare med gammalt bröd och skillnaden är att man bara använder mjölk i fattiga riddare, men ägg och mjölk i rika riddare och jag brukar även lägga till lite ost ibland.

Jag såg dock den underbara gamla filmen “Moonstruck” med Cher och Nicolas CageHBO igår och såg en ny variant jag aldrig provat tidigare där man gröper ur brödskivan och sedan helt enkelt steker ett ägg inuti brödskivan!

Jag gröpte nog ut lite för lite för det svämmade över av äggvita, men för att vara allra första försöket är jag riktigt nöjd! Dessutom smakade det riktigt gott också! Dock har det japanska varuhuset vid Jinsongs tunnelbanestation betydligt tjockare brödskivor så det blir nog till att prova med dessa nästa gång! Precis som i Sverige så är det färdigskurna brödet även i Beijing skivat i alldelses för tunna skivor.

Det är väl OK om det gäller vitt bröd för rostning, då är det perfekt, men hur exempelvis Gylles hemma i Karlskrona skrivar sina grova Ankarlimpor i så tunna skivor att de är omöjliga att bre smör på har alltid varit en gåta för mig!

Vad kallas denna typ av riddare?

Ingen höjdare precis, men helt OK för första försöket tycker jag!

Ägg är något som används otroligt mycket i kinesisk matlagning, både här i Beijing och längre söderut! Idag hade vi bara två ägg kvar så jag stod faktiskt i “äggkön” för första gången någonsin och det är något rätt vanligt i kinesiska affärer! Jag har sett 40-50 personer stå i kö för att handla ny och fräscha ägg som just kommit och det är vissa dagar i veckan detta förekommer!

Det finns inga kineser som köper 6-pack, 12-pack eller 18-pack som i Sverige utan här är det påsar med kanske 30 ägg i varje och det tar lång tid i kön för många handlar många påsar och sen ska man bort till vägning och prissättning av äggen, men där är det i regel ingen kö! Vi har tidigare köpt mest färdigförpackade ägg som i Sverige, men det är faktiskt rejält mycket billigare att handla ägg i lösvikt på detta sätt och dessutom mycket godare ägg, så jag förstår faktiskt varför folk köar!

I äggkön på Yonghui Supermarket

Det var bara cirka tio personer före mig i kön idag, men det tar rätt lång tid eftersom alla handlar så otroligt många ägg! Jag sa stopp vid 18 ägg i min påse och de kostade knappt tio kronor. Skylten med priset på bilden betyder att äggen kostar 4,59 Yuan/Kronor per “Jin“, vilket översatt är exakt 0,5 kilo, dvs 9,18 kronor för ett kilo.

Besök av Ella och hennes mamma igen

Sunday, September 25th, 2011

Idag var det åter dags för besök av Ella och hennes mamma och det är alltid lika kul att leka med treåriga Ella som nu börjat lära sig engelska. Jag vet inte hur vi kommunicerar, men jag tror hon förstår en del engelska ord och kanske även några av mina konstiga kinesiska ord!

Efter en gemensam middag med sallad, kyckling, bröd mm följde vi sedan Ella och hennes mamma hem i traditionell kinesisk anda!

Lasse äter kyckling med ben

Till allmän förvåning äter här Lasse “kyckling med ben”, men jag kunde ju inte tacka nej när det var Ella som ville jag skulle prova och det var faktiskt gott och framförallt genomstekt!

Ella och Lasse

När vi följer Ella och hennes mamma hem brukar Ella och jag alltid komma fram lite före de andra två pratkvarnarna och då är det skönt att ha dessa vackra stenar att vila på!

Lördagen gick mest i vilans tecken

Saturday, September 24th, 2011

Idag lördag blev det faktiskt mest vila för min del och förutom att hänga upp tvätt från ett par maskiner satt jag som vanligt mest vid datorn! Så jag var faktiskt inte ens ute och handlade, men jag kan passa på tillfället att visa några kommenterade bilder från när jag var och handlade i det närmaste snabbköpet igår! (Klicka på bilderna för större version)

Shuang Long Supermarket i Beijing

Shuang Long Supermarket är den närmaste affären om man undantar den som finns inne i själva bostadsområdet. Shuang Long är ett varuhus i två plan som har det mesta och förutom det finns en liten galleria i bottenplanet med ett tiotal mindre affärer som säljer bl a mobiltelefoner, fotoutrustning, skor, kläder mm. Här fanns också en glassförsäljare med fyra stora frysdiskar under sommaren som jag alltid handlade hos, men han har nu tydligen lagt ned verksamheten, fast jag antar han återkommer nästa sommar.

Casual Friday?

I USA brukar man ibland prata om “Casual Friday” vilket innebär att börsmäklare, bankpersonal och liknande slipper den löjliga slipsen just på fredagarna! Jag har faktiskt märkt exakt samma sak här i Beijing att slipsen åkt av just fredagarna! Fast nu är den allra hetaste tryckande värmen borta och igår hade faktiskt alla bostadsmäklarna slipsen på vad jag kunde se! Det är nog ett tufft jobb att sälja lägenheter i Beijing just nu och dessa mäklare har inte tillnärmelsevis lika mycket i provision som svenska bostadsmäkares astronomiska arvoden.

Exklusiv affär som säljer klänningar

På väg till Shuang Long passerar jag den här exklusiva affären som säljer klänningar och som ligger på första planet i en av byggnaderna i bostadsområdet. Jag har visat den på bild tidigare men här var det fyra kinesiska damer (tre stora och en liten) som intresserat kollar vad som finns att handla! Bilden är tyvärr inte så bra, men det finns faktiskt en del riktigt häftiga klänningar att handla där för den som är intresserad! Lite som svenska 1960-talsklänningar i stil och form!

Besök på IKEA ännu en gång!

Friday, September 23rd, 2011
Det underbara septembervädret fortsätter och jag tog en promenad till Jinsongs tunnelbanestation, vilket tar knappt en halvtimme. Kul att den “lilla” kameran nu fungerar helt perfekt och jag fick några riktigt bra bilder, men jag sparar dessa till senare!
Anledningen att jag gick till Jinsong var att vi skulle träffas och handla lite på IKEA och det är sju eller åtta stationer norrut där Taiyanggongs station ligger. Det är bara att gå ut i uppgång B och sedan är det cirka en kvarts promenad till IKEA, men det fungerar säkert att ta någon av bussarna om man har mer bråttom!

Det underbara septembervädret fortsätter och jag tog en promenad till Jinsongs tunnelbanestation  (BLÅ linje 10) , vilket tar knappt en halvtimme. Kul att den “lilla” kameran nu fungerar helt perfekt och jag fick några riktigt bra bilder längs vägen, men jag sparar dessa till senare!

Anledningen att jag gick till Jinsong var att vi skulle träffas och handla lite på IKEA och det är sju eller åtta stationer norrut där Taiyanggongs station ligger. Det är bara att gå ut i uppgång B och sedan är det cirka en kvarts promenad till IKEA, men det fungerar säkert att ta någon av lokalbussarna om man har mer bråttom!

Det blev mest småsaker handlade denna gång och nedan kommer några bilder från idag!

Utanför B-uppgången på Taiyanggongs tunnelbanestation

Utanför B-uppgången på Taiyanggongs tunnelbanestation

Sover i soffan på IKEA i Beijing

Det här är en rätt vanlig syn att människor sover på olika ställen och det är väl ett bra sätt att prova en eventull soffa man tänker köpa? En inte så bra bild inifrån IKEA i Beijing och det fanns många fler soffor och fåtöljer som männsikor satt eller låg och sov!

Dagens mat på IKEA i Beijing

Oavsett tid så är det alltid fullsatt i matsalen på IKEA och ibland är det riktigt svårt att hitta sittplatser. För min del blev det idag Spaghetti Bolognese för knappt 20 kronor och det smakade mycket gott! Märkligt nog fanns ingen Mariestads öl varken i restaurangen eller i matbutiken i varuhuset. Har aldrig varit med om det tidigare och det fanns faktiskt ingen öl överhuvudtaget att handla, men de vi frågade visste inte varför. Kanske var den helt enkelt slut, eller så har kanske deras avtal om försäljning upphört.

Lite längre promenad idag

Thursday, September 22nd, 2011

I detta helt ljuvliga sommarväder tog jag idag en lite längre promenad och det känns helt OK på alla sätt så i morgon bitti ska jag försöka springa en rejäl runda igen! Just september var annars tidigare den enda månad jag aldrig varit i Beijing, men nu förstår jag helt varför vädret anses bäst i just denna månad!

Häst och vagn

Det var ett tag sedan jag såg denna syn i Beijing, men det är faktiskt inte helt ovanligt att en familj åker runt till olika gathörn och säljer frukt eller grönsaker på detta sätt och här tror jag även att de samlar in återvinningsbart material som de sedan kan sälja!

Limousineservice i Beijing

Såna här limousiner är en vanlig syn i Beijing, fast just på denna plats hade jag aldrig sett den förut och det blev en rätt bra bild med byggnad A04 i bostadsområdet i bakgrunden!


Några varvs gång inne i bostadsområdet

Wednesday, September 21st, 2011

Jag känner mig, som jag redan skrivet, rätt bra nu och förkylningen är nog borta och idag blev det några varvs gång inom bostadsområdet, ungefär som jag brukar springa! Det är fullständigt ljuvligt väder just nu och solen skiner från en knallblå himmel, men det är inte alls lika tryckande hetta som för någon månad sedan utan helt enkelt PERFEKT väder! Nedan kommer två bilder som jag tog under promenaden!

Blomsterdekorationer vid södra ingången

Även vid södra ingången är det extra blom- och växtdekorationer inför det väntande kinesiska nationaldagsfirandet den 1 oktober.

Gran av blommor

Den här “granen” med krukväxter står nära den norra huvudingången och idag fick den nya blommor!