Archive for October, 2011

Lövsoparna utanför verkar ha tagit ledigt

Monday, October 31st, 2011

Inne i bostadsområdet sopas det nedfallande löv hela dagarna och det går en mindre armé med äldre män klädda i ljusblå kläder som sköter detta och både gångvägar och gräsmattor är kliniskt rena från löv. Det brukar faktiskt vara så utanför också, där det är några kvinnor som brukar gå och sopa, men nu verkar de tagit ledigt, eller så bryr de sig helt enkelt inte om löven som faller ned på parkeringsplatserna utan nöjer sig med att sopa framför mäklarkontoren och tvättfirmorna.

Lövsoparna verkar ha tagit ledigt

På kvällen blev det sen hemlagad pizza, men den var jag inte särskilt nöjd med för den blev lite väl hård. Det är svårt med torrjästen när jag är van vid färsk jäst i Sverige, fast det brukar ändå bli riktigt bra. Kanske missade jag att låta degen jäsa lite längre för nu börjar det bli riktigt kallt utomhus och även lite kallt inomhus eftersom centralvärmen inte körs igång förrän nästa vecka (tror jag). Det brukar vara den 6 november eller däromkring som alla kraftverken i Beijing körs igång för att leverera värme.

Idag var det födelsedag på Hongyan Road

Sunday, October 30th, 2011

Idag var det födelsedag på Hongyan Road och det kom en kille med en beställd födelsedagstårta kvart i nio på morgonen! Den var mycket god som dagens frukost!

Sen kom Ella och hennes mamma som ordnade med en mycket god lunch med nudlar och kyckling! Ellas mamma hade handlat kycklingfilé bara till mig och hon berättade att hon normalt skär bort och ger just filén till sina hundar hemma i Ningbo, kineser äter helst andra delar av kycklingen där det finns ben!

Ella äter tårta innan lunchen

Det var inte Ella som fyllde år, men hon var nog den som åt mest tårta innan lunchen, även om hon mest var intresserad av att äta grädden och matade mig med övriga delar av födelsedagstårtan!

Jag berättade att i Sverige är just kycklingfilén den i särklass dyraste delen av kycklingen och kostar väl fyra-fem gånger mer än t ex kycklingvingar, men i Kina är det precis tvärtom och kycklingvingar med ben kostar dubbet så mycket som denna absolut fantastiskt goda kycklingfilé!

Kul att se att även Ella gillade kycklingfilén och vi åt upp precis allting! Ella är också en lite annorlunda kines för hon gillar inte att äta ris!

Sen var det dags för Ella och mig att mata fåglarna på eftermiddagen och det blev en svettig stund för hon älskar att gå över den svajande hängbron i bostadsområdet och jag vet inte hur många gånger vi sprang och gick fram och tillbaka där.

Ella på hängbron

Jag vet inte hur många gånger vi gick och sprang över denna rejält svajande hängbro denna eftermiddag

Sen ville de övriga att jag skulle fixa middagen och göra potatismos, så det blev mos med bacon, löksås och två olika sallader, faktiskt helt OK om jag får säga det själv och de andra tre påstod åtminstone att de var nöjda och hade ätit alldeles för mycket!

Höstbilder från bostadsområdet i Beijing

Saturday, October 29th, 2011

Idag tänkte jag än en gång vara lite extra lat och inte skriva så mycket i denna blogg! Har skrivit en del inlägg till Karlskronabloggen som kommer så småningom och måste också hjälpa en vän i Bryssel med en översättning från engelska till svenska! Så jag nöjer mig helt enkelt med nedanstående fyra bilder denna dag, tyvärr var det inget bra ljus alls för bilder på eftermiddagen, så det blev som det blev. Klicka för att se en större bild.

Höstbilder från bostadsområdet i Beijing

Det är fina röda löv på vissa ställen, men det blåste idag så på vissa ställen mot söder har de redan ramlat av.

Höstbilder från bostadsområdet i Beijing

Här var faktiskt ett ställe jag inte varit på tidigare och det visar en utsikt ner mot södra ingången till området! I mitten av området finns alla gemensamhetsfaciliteter som simhall, affär, restauranger och en del annat plus att det är extra mycket grönt och strilande vattendrag där.

Höstbilder från bostadsområdet i Beijing

Det är ju väldigt vackert inom området och jag har sett bröllopsfotografer ta bilder här tidigare, men ovanstående var nog inte något sådant. Det var en ung tjej som blev fotograferad med rök och såpbubblor som bakgrund! Hon som blev fotograferad var väldigt blyg och ville inte att jag skulle ta bilder, så jag nöjde mig med denna bild från distans! Just här är mitt favoritspår när jag springer mina morgonrundor!

Höstbilder från bostadsområdet i Beijing

En hyfsat vacker höstbild med byggnad A06 i bakgrunden

Idag var det 30 år sedan U 137 i Karlskrona

Friday, October 28th, 2011

Idag var det exakt 30 år sedan U 137 gick på grund utanför Karlskrona och jag har skrivit om detta i Karlskronabloggen!

Här i Beijing har jag mest jobbat med uppdatering av hemsidorna och på kvällen kom även Ella och hennes mamma hit för att äta middag. För min del tillbringade jag nästan hela tiden till att leka med Ella medan de andra fixade mat. Vår riskokare är på reparation efter att något gått sönder och det ris som kokades på annat sätt idag var helt oätligt, men jag hade som tur var potatismos kvar sen igår så det blev potatisplättar och lingonsylt för min del!

Spolning av gångvägarna

Idag var det spolning och tvättning av alla gångvägar i bostadsområdet och det är något som görs någon gång i veckan eller “vid behov”.

Ella är djupt koncentrerad när hon kollar på TV

Ella är alltid lika djupt koncentrerad när hon kollar något kinesiskt barnprogram på TV. Hon märkte inte ens när jag lade in bollen som ser ut som en jordglob i hennes luva och gick omkring med den långt efteråt!

Nu är alla växterna inne från balkongerna

Thursday, October 27th, 2011

Idag var det väldigt dålig luft tidigt på morgonen så jag avstod från den korta löpturen jag hade tänkt ta! Ägnade mig i stället med att plocka in och duscha växterna från norra balkongen, det är mest stora kaktusar som nu får stå inomhus under vintermånaderna, då det blir rejält kallt på nätterna, men härligt på dagarna om man håller sig i solskenet.

Nu är alla krukväxterna inomhus inför vintern

Gårdagens “biff stroganoff” eller vad man ska kalla det blev riktigt bra och även moset blev riktigt gott! Det är sällan jag är helt nöjd, men igår blev det riktigt bra! Dagens projekt blir att göra en kålpudding, vilket jag aldrig provat i Kina tidigare. Det är väl bara sirapen som fattas, men jag tror det ska fungera med lite honung i stället! Gick till Yonghui i morse och handlade det som behövs så vi får se hur det blir! Blir det inte bra finns det rester från igår eller får vi gå till min favoritrestaurang alternativt McDonalds eller KFC.

Fruktförsäljare utanför Yonghui

Utanför Yonghui hade en man med häst och vagn tagit plats och sålde frukt! Det är faktiskt en inte helt ovanlig syn även om jag bara sett det en gång tidigare just framför detta Yonghuivaruhus. Ifall jag misslyckas med kålpuddingen ikväll så är väl närmaste stället att äta på just detta KFC som syns till höger dit det bara tar fem minuter att gå!

Dags att plocka in växterna från balkongerna

Wednesday, October 26th, 2011

I morse var det faktiskt riktigt kallt och jag hoppade över löpningen, inte för att det var kallt utan för att jag sovit rätt dåligt under natten. Tyckte också det nu var dags att plocka in växterna från balkongerna, men jag nöjde mig med den södra idag!

Städning av balkongen

Kliniskt rengjord balkong efter att bord och alla växter flyttats inomhus. Min stol till läshörnan flyttar jag dock tillbaka, för det går faktiskt att sitta där även mitt i smällkalla vintern de dagar solen skiner och det gör den nästan alltid under vintern.

Det har varit kul att prova lite nya maträtter senaste dagarna, men idag får det bli en gammal favorit i form av strimlat kött i en löksås och potatismos! Det var ett bra tag sedan jag gjorde potatismos så det ska bli gott! Det fungerar perfekt nu att jag står för middagen runt 19-tiden på vardagarna och någon annan står för lunch och middag under helgerna! Det går dessutom betydligt snabbare att laga “svensk” mat än kinesisk. Läste i en blogg om någon som gjorde kålpudding och blev lite sugen, så det får nog bli nästa projekt om jag hittar något bra recept!

Kul för övrigt idag var att Karlskronabloggen hade något av ett besöksrekord igår och under natten i Kina och nästan alla kom efter att ha sökt på “avpixlat” via Google. Jag skrev en artikel om Politiskt Inkorrekts efterträdare Avpixlat för ett par dagar sedan och den ligger bland de fem första om man söker efter just “avpixlat”. Expressen och någon annan tidning hade skrivit om ersättaren och gjorde därmed ofrivillig gratisreklam för Avpixlat! Det var också kul att se i statistiken att nästan alla sedan klickade vidare till Avpixlat! Det kom även väldigt många besökare via blogglänkarna från Göteborgs-Postens artikel om “den moderate medeltidsprofeten” i Sveriges riksdag som jag också skrev ett inlägg om i Karlskronabloggen igår!


Löpningsmissbruket fortsatte även idag

Tuesday, October 25th, 2011

Var uppe tidigt och omväxlande sprang och gick en lite längre runda än igår! I övrigt satt jag mest och “jobbade” med uppdateringar av Karlskronabloggen och några andra hemsidor. Tog dock en tur till affären och handlade lite och tog då nedanstående bild, som får bli dagens bild! Det finns även en bild på dagens soluppgång i Karlskronabloggen! Fixade på kvällen sen till helstekt fläskfilé med stuvade makaroner och det blev helt OK för att vara första gången jag provade i Kina. Har i och för sig provat den filén en gång tidigare, men denna gången gjorde jag den lite annorlunda och den blev nog perfekt som de flesta gillar den! Gott var det i alla fall!

Höstfärger

Vilken helt underbar höstdag med strålande sol

Monday, October 24th, 2011

I morse återföll jag än en gång i löpningsmissbruket och omväxlande sprang och gick en runda strax innan klockan 07.00! Det var första gången jag inte hade kortbyxor och t-shirt för det var ordentligt kallt just när solen höll på att gå upp!

Passade sen på att tvätta en maskin med tvätt och det var helt perfekt att hänga ut tvätten i det strålande solskenet efteråt och allt torkar faktiskt på någon timme i den torra luften! Under sommarmånaderna var det ibland 100 procent luftfuktighet när jag sprang på morgonen, men nu är det ingen luftfuktighet alls och det är snart dags att dra igång luftfuktaren i lägenheten!

Dagens höstbild

Dagens höstbild får bli från området i mitten med byggnad A01 i bagrunden! De röda höstfärgerna på löven är härliga att se, men på många ställen börjar de flesta nu att falla av, dock ej just på detta ställe!

Igår var dessutom servicepersonalen här för att koppla bort luftkonditioneringen som nu inte behövs längre. De kommer sen på våren och kopplar igång den igen. Fast det har varit en rejäl översvämning på norra balkongen där luftkonditioneringsaggregatet står och det kommer fortfarande massor av vatten från aggregatet som jag inte vet var det kommer från. Jag satte ut en spann, men den blir full inom fem minuter så det är rätt meningslöst! Fast det finns avloppsrör på balkongen så det rinner ut den vägen efterhand, bara lite trist eftersom jag hade tänkt städa och fixa till den balkongen idag!

Fast precis när jag satt och skrev detta kom en av servicekillarna och stängde av vattenflödet. Det är någon grej inne i aggregatet som tydligen är trasig och måste lagas eller bytas ut!

Översvämning på balkongen

Det har varit fullt vattenflöde på balkongen hela dagen nästan fram till klockan 17.00 när det kom en man och stängde av det som rann ut från aggregatet. Spannen som syns fylldes på cirka fem minuter så det var rätt meningslöst att tömma den hela tiden.

Nu tänkte jag fixa en liten lasagne till middag, vilken är en rätt ovanlig middag i Kina, men den smakar precis lika bra här som i Sverige!

Dagens viktigaste nyhet – “Avpixlat”

Sunday, October 23rd, 2011

Idag var nog det som kändes som den första riktiga höstdagen i Beijing, det var riktigt kalla vindar på morgonen och det duggregnade t o m lite, vilket är ovanligt i oktorber! Trots det var söndag stannade jag mest inomhus och det var heller ingen mening att köra några maskiner tvätt med tanke på vädret! Fast i morgon ska det åter bli strålande sol, så det blir perfekt att köra en maskin tvätt tidigt på morgonen!

Jag var dock tvungen att gå och handla lite för jag skulle testa något jag aldrig gjort förut i Beijing, helstekt fläskfilé och potatisgratäng och det blev faktiskt helt OK till middag! Fast nästa gång hoppas jag kunna göra den ännu bättre! Fläskfilén är alltid helt purfärsk och jag har faktiskt inte riktigt koll på priset, men det räcker gott för två-tre personer med en filé som kostar cirka tio kronor. Potatisen tror jag kostar kring två kronor per kilo!

Mycket sent på kvällen besökte jag sedan min favoritsida på nätet, Politiskt Inkorrekt, eftersom idag var dagen för deras s k “nedläggning” och jag kunde ta del av den glädjande informationen om att ersättaren nu var online och heter Avpixlat – Den oretuscherade bilden. Ett helt genialt namn tycker jag och jag har skrivit ett längre inlägg om Avpixlat i Karlskronabloggen som finns att läsa här!

Rekommenderar även alla att besöka nya Avpixlat på länken nedan!

Avpixlat - den oretuscherade bilden

Idag tänkte jag vara lite extra lat…

Saturday, October 22nd, 2011

… och inte skriva särskilt mycket, inte för att det är lördag, eftersom det för min del inte spelar någon roll om det är “arbetsdagar” eller “helgdagar” så jag ägnade faktiskt en stor del av dagen åt att uppdatera några gamla hemsidor jag slarvat med på sistone! Skulle även kollat “The Social Network” (handlar om Facebook) på HBO, men idag var plötsligt ljudet borta från bara HBO och att läsa bara kinesisk textning fungerar inte, så jag får kolla nästa gång den kommer och ljudet fungerar!

Dagens bild får bli en från gårdagskvällen när Ella var här och som vanligt med stor energi hjälpte mig att diska efter middagen!

2210-diskhjalp